Foto: Maria Holmén, TR Bild

Månlykke A.M. vann i årsdebuten

För första gången satt Magnus A Djuse bakom Månlykke A.M. Efter dramatik i loppets slutskede vann tioåringen i årsdebuten på Romme. – Det går nog inte att göra en bättre årsdebut, säger Magnus A Djuse.


När Månlykke A.M. (e. Månprinsen A.M.) äntrade banan på Romme var det hans första framträdande sedan 16 december. Dessutom med Magnus A Djuse i sulkyn för första gången. De senaste fyra åren har hästen uteslutande körts av tränaren Gunnar Melander.

– Han var väldigt trevlig och fin att köra. Han var väldigt cool, precis som han har sett ut från sidan. Jag skulle säga att han var lättkörd. Han var fin i handen och lyssnade på kusken, säger Magnus A Djuse.

Ekipaget startade från 20 meters tillägg och satt en bit bak i andraspår. På den sista bortre långsidan närmade sig Månlykke A.M. ledande Oppgårdsdrängen.

Över upploppet plockade han in längder på ledaren som kördes av brodern Mats E Djuse. Oppgårdsdrängen var först över linjen, men kort innan mål gick han över i galopp. Därmed blev Månlykke A.M. en vinnare i årsdebuten. Segertiden blev 1.22,9/2 160 meter. 

– Han höll på att galoppera med 100 meter kvar och fick börja om lite grann. Då kom Magnus med bra fart tack vare det. Jag släppte åt den sista biten för att försöka vara först i mål. Jag tyckte att jag klarade linjen, men tydligen inte. Det var surt, men så är travet, säger Mats E Djuse.

Körde av banan

Magnus A Djuse hade samma känsla som sin bror, och åkte av banan i tron att han hade förlorat. Kort senare fick han vända tillbaka för att besöka vinnarcirkeln.

– Jag hade inte känslan av att han galopperade utan att han höll undan i trav. Vi fick ett hyggligt lopp och det kändes bra hela vägen. Mats häst är också bra och det var någon längd för långt fram, men Månlykke tog mycket till slut.

"Numera är jag inte nervös"

För många tränare är det mer nervöst att stå vid sidan än att köra själv. Gunnar Melander stressade dock inte upp sig nämnvärt.

– Det var roligt att se honom. Numera är jag inte nervös. Jag har valt ut Magnus att köra hästen, då kan jag inte påverka någonting och det är ingen mening med att ödsla energi i onödan. Jag sade åt Magnus att "Kör bara som det känns", och det gjorde han.

Hur tycker du att han såg ut?
– Han såg så där lat ut hela vägen, och sedan gick han rejält till slut. Det var så jag önskade att han skulle köras, men jag sade aldrig någonting till Magnus om det. Han körde precis som jag tänkt mig.

Ett tufft fjolår

Fjolåret blev inte det bästa för Månlykke A.M. På elva starter blev det endast en seger för stjärnan som vunnit 33 lopp på 61 starter. Nu har Gunnar Melander goda förhoppningar om en framgångsrik säsong.

– Förra året kom vi fel på honom hela tiden, men nu är vi på väg åt rätt håll. I dag slog jag på honom sulor fram då banan var hård. Det var inte optimal balans på något vis.

Siktar mot Elitkampen

Det är knappt två månader kvar till Elitkampen på Solvalla. Där har Månlykke A.M. endast gjort ett framträdande. År 2022 då han slutade trea. Nu riktar tränaren åter blicken mot Solvalla.

– Han räcker mot de bästa. Jag tror att Tangen Bork kan få det jobbigt i Elitkampen.

Du tror att han kan vinna Elitkampen?
– Ja, det tror jag. Med Magnus A Djuse. Vi har en frisk häst i år.

Djuse tror likt tränaren att Månlykke A.M. kan utmana de allra bästa kallbloden under säsongen.

– Absolut, i alla fall som det kändes i dag. Det går nog inte att göra en bättre årsdebut. Det ska bli väldigt spännande att få fortsätta köra honom. 

/ Travronden

Publicerad tisdag 2 april 2024. kundtjanst@travsport.se