Foto: Malin Albinsson, TR Bild

Önas Prince bäst utvändigt ledaren

Han vilade från tävling i nästan åtta månader. Nu har Önas Prince två raka segrar – och är klar för Paralympiatravet.


Åtta hästar startade i den första deltävlingen till Paralympiatravet. Längst ut på vingen återfanns Per Nordström och Önas Prince (e. Chocolatier) som fick svar om tätpositionen och tvingades vandra utvändigt om Kagan hela vägen. Det bekymrade inte Önas Prince som var starkast när det skulle till att avgöras. Hästen har därmed två raka triumfer en längre tävlingsfrånvaro.

– Det var naturligtvis en femstjärnig prestation. Han är en sådan häst som är så klok att han klarar av att tävla i dödens. Det är få hästar som klarar av att göra det och speciellt efter en rejäl öppning är det lätt hänt att de blir lite skarpa. Men den här är så klok och fin så att han lugnar sig direkt när man slutat köra på honom. Han begriper det och bara väntar på mina anfallsorder, säger Per Nordström.

"Jag är fullständigt nöjd med insatsen"

Segertiden skrevs till 1.11,8a/2 140 meter och segern togs före Beartime och Ferrari Sisu.

– Jag märkte när Conrad och Ferrari Sisu kom runt sista sväng och han började kalla på sin häst att jag också fick svar i linorna, hästen visade att han var med på noterna där. Jag ryckte huvan in på upploppet och fick kalla lite grann på honom och han gick undan och höll säkert till seger. Det är svårt när de kommer via open stretch men han gjorde precis vad jag begärde och jag är fullständigt nöjd med insatsen.

Hur gick tankarna när du insåg att ni skulle få gå utvändigt och första 500 meterna klockades till 1.06,7?
– Det var inget som var jätteöverraskande för mig även om jag trodde att jag skulle ta hand om ledningen. Det fanns lite orsaker till att vi inte gjorde det. Han var lite väl taggad och bilen ökar ungefär 50 meter innan start och då ville han nästan på vingen så att jag fick ta lite i honom och vi kunde inte riktigt skicka iväg från start. 20 meter efter att startbilen släppt slog han lite grann i vänster sulkyhjul, han behöver en sidostropp på insidan helt enkelt så att vi eliminerar den risken i finalen. Det var därför bra att vi testade den amerikanska vagnen i dag.

Var han mycket bättre i dag än i återkomsten senast?
– Nu springer han en klart längre sträcka när han springer i andraspår, det rör sig om en 16 meter i alla fall över fyra svängar. Tiden är inte så mycket bättre men banan är heller inte supersnabb. Det var perfekt med ett tufft lopp nu och att vi har fyra veckor till finalen. Nu får han en lugn återhämtningsvecka och sedan kan vi träna och finlira till finalen. Den är näst på tur, han kommer inte att göra någon start inför.

Elitloppet det stora målet

Per Nordström har länge varit tydlig med att han önskar få en biljett till Elitloppet i år igen. Den förhoppningen blev inte mindre efter lördagens seger.

– Om vi nu ska sikta mot Elitloppet som planen solklart är vill jag inte starta för mycket och riskera att formen peakar för tidigt. Jag hoppas att han ska vara så nära toppform som det går om fyra veckor och sedan får vi ladda om igen till Elitloppet tre veckor efter det.

Vad vill du hälsa till Anders Malmrot?
– Att jag hoppas att telefonen ringer så snart som möjligt.

Karriärens 29:e seger

Önas Prince har vunnit 29 av 48 starter och sprungit in över 11,4 miljoner kronor. Nordström tror att sjuåringen har en fin säsong framför sig.

– Det är svårt att slå fyraårssäsongen för den var makalös men tre stora grupp I-segrar och en andraplats i Derbyt. Men jag har pratat om tider runt 1.08,5 och det har han i kroppen. Det gick lite grus i maskineriet förra året. Vi hittade roten till det onda som gjort att vi kanske inte fått ut och sett hans fulla potential. Jag hoppas att vi ska få göra det i år. Han känns stark och rejäl och jag känner mig trygg med hästen nu när vi eliminerat problemet som varit med honom. Jag behöver inte tänka på det och behöver inte vara försiktig i träningen utan nu kan jag träna på exakt så som jag vill. Vet man med sig att något stör en häst är man alltid lite extra försiktig med dem.

Paralympiatravet avgörs på Åby lördagen den 4 maj med ett förstapris på 1,5 miljoner kronor.

/ Travronden

Publicerad måndag 8 april 2024. kundtjanst@travsport.se