Foto: Lars Jakobsson, TR Bild

Så gick det på STL 13 april

Så här gick det i lördagens omgång som avgjordes på Bergsåker utanför Sundsvall.


Klass I

Magnus A Djuse vann inledningen efter en snabb avslutning tillsammans med The Flying Eagle. Favoriten Mellby Knekt galopperade från start – men slutade ändå tvåa efter en sylvass återhämtning.

Jorma Kontio lyckades inte försvara innerspåret från start när loppet släpptes iväg. I stället blev det "ett jämnfotahopp" och galopp för favoriten.  Då passade Magnus A Djuse på att ta över ledningen från Kapten Nemo och sedan blev det en lugn promenad i parken för The Flying Eagle. In i slutsvängen, när attackerna kom bakifrån, bevakade Djuse fältet och kunde sedan enkelt gå undan till en säker seger.

– Jag ville få rygg på Jorma, det var planen. När den galopperade så blev det annorlunda och då kunde jag köra till ledningen. Det blev lagom fart och han var väldigt lugn och fin idag, kommenterar segerkusken Magnus A Djuse och fortsätter.

– Han blev lite pigg i ledningen för några starter sedan men både på Solvalla och i dag har han varit väldigt fin. Jag tycker att jag fick ett väldigt bra svar när jag begärde lite över upploppet och jag var inte superorolig. Hästen gick fort tillslut också så det kändes bra, säger Magnus A Djuse efter segern.

Klass II

Förändringarna slog väl ut för Daniel Wäjersten och Kingen Mearas. Hästen krossade allt motstånd trots en tuff resa utvändigt om ledaren. Det var tillslut bara en häst på banan och hemmahästen vann i överlägsen stil.

Daniel Wäjersten var så klart mycket nöjd med insatsen och påtalade att både jänkarvagnen och barfota runt om gav en riktig nivåhöjning.

– Det blev bra effekt med alla ändringar. Hästen gjorde en bra insats och vann på ett bra sätt med tussarna kvar. Jag var orolig till dagens start och man vill inte göra spelarna besvikna, han var inte som bäst i Norge men det var skönt att han studsade tillbaka. Jag tror nog att hästen är allra bäst i ryggar eller i spets så det här var väldigt bra, säger Daniel Wäjersten.

Tvåa i loppet slutade Henrik Svensson och Dalens Elvis.

Bronsdivisionen

Stallskriket och nyförvärvet höll för trycket och vann. Riet Hazelaar och Daniel Wäjersten tog enkelt hand om ledningen och sedan gick hästen undan rätt så enkelt före en starkt spurtande Mahala och Örjan Kihlström. Stallkamraten hos Daniel Wäjersten, Kingslayer Pellini, slutade trea.

Nyförvärvet Riet Hazelaar, som kom till stallet i slutet av januari, hade tränat rejält inför starten på Bergsåker – men Daniel Wäjersten var tydlig med att den där toppformen inte skulle finnas där direkt i debuten. Trots detta fick hästen ett perfekt lopp framme i ledningen och det blev en succédebut. Nu är hästen inkvalad för final på Solvalla den 25 maj under Elitloppshelgen.

– Hon är lite småtrög under vägen och man vet inte riktigt vart man har henne, men när det nalkades upplopp så visste hon att det gällde. Hon är ett proffs och har visat hög kapacitet. Hon har tränat väldigt bra genom hela karriären så jag är tacksam och glad att ägarna valde mig när de ville tävla i Sverige, säger Wäjersten i vinnarcirkeln och tillägger.

– Vi körde ett skarpare banjobb för tolv dagar sedan, men det här loppet kommer föra fram henne mycket. Hon sträckte på sig ärligt och vet vart mållinjen ligger, säger Daniel Wäjersten.

Segertiden blev 1.12,6/2 140 meter autostart.

Kallblodsdivisionen – Dubbelcupens final

Skrällseger för Per Linderoth och Lars Wikström med Brageson. Samtidigt galopperade storfavoriten Blomsterprinsen bort alla sina möjligheter. Det blev ett rivigt kallblodslopp. Efter en snabb start av Tekno Tana och Robert Skoglund hölls tempot uppe i bra fart.

Varken Blomsterprinsen eller andrahandsfavoriten Sol Storm hade en chans att komma in i matchen. I stället var det Per Linderoth och Brageson som stal showen. Efter ett perfekt lopp i rygg på ledaren så kunde kusken sätta in attacken. Och då bet det bra för Brageson som enkelt tog ledningen. In över upploppet såg det ut att bli en tuff duell mot Grude Trygve, men duellen uteblev. Brageson gick undan till en överlägsen seger.

– Det är kul när allt ramlar på plats. Jag hade inte riktig koll på den här finalen, men det blev väldigt bra. Jag hade på känn att de kunde bli så här då Robert hade sagt att han skulle gasa på där framme i ledningen. Det blev perfekt, säger Lars Wikström.

Segerkusken Per Linderoth var nöjd med segern.

– Det kändes redan i provstarten att allt kändes perfekt utan skor. Det blev lite för hög fart i loppet så jag körde i en relativt jämn fart. Det kändes säkert hela vägen in i mål, säger Per Linderoth.

Silverdivisionen

Jerka Sting höll hela vägen hem och ledde varje meter av loppet. Trots lång distans så kunde Claes Sjöström hålla undan över det långa upploppet. Favoriten Winterburn spurtade bra, men räckte inte hela vägen utan Örjan Kihlström fick nöja sig med andraplatsen.

Det var ovisst om taktikvalet för Jerka Sting och Claes Sjöström innan loppet. Men när väl bilen släppte fältet så var Jerka Sting snabbast ut och Claes Sjöström var resolut att köra i ledningen. Väl i front blev det ett lugnare tempo och trots ett snabbt sista varv kunde ledarhästen gå undan till en säker seger i silverdivisionen.

– Vi ville inte bjuda in dem för mycket när det kändes så bra i tömmarna. Jerka springer och sover lite i loppen och väntar på att det är allvar, men det är bra att han är lugn men han kanske tar det till överdrift ibland. Örjan kom sedan i tredjespår och jag tyckte att hans häst såg lite trög ut så då valde jag att sticka. Hästen stannade av lite, men det kändes ändå säkert. Jag är väldigt nöjd och det här är en superhärlig tävlingshäst, säger Claes Sjöström i vinnarcirkeln.

– Det blir kul att kunna sikta på finalen nu på Solvalla, avslutar segerkusken.

Gulddivisionen

Andra deltävlingen till Paralympiatravet blev ett sevärt race. Vinsten gick till Kentucky River och Örjan Kihlström. Loppet inleddes med en snabb start när Castor The Star satte allt på ett kort och försökte utmana Mellby Jinx från start. Men Daniel Wäjersten lyckades försvara ledningen och lyckades dämpa tempot en kort bit. Sedan kom Örjan Kihlström fram utvändigt ledaren med Kentucky River.

In över upploppet gick det riktigt fort, men det var till slut Kentucky River som var starkast. Kort före mållinjen kopplade Kihlström greppet och segern blev knapp men säker.

Segerkusken kommenterade insatsen så här.

– Det var en bra insats och han fick göra det mesta jobbet själv utvändigt. Så det var väldigt bra. Han är stark och rejäl, men det gick fort till slut så han visade snabbhet med. Hästen har alltid varit bra och när han är på topp är han bra, nu känns det som att formen sitter där och framtiden får utvisa hur bra hästen är.

Diamantstoet

Olly Håleryd vann efter en mycket stark insats. Björn Goop styrde till seger och trots en resa först i tredjespår med varvet kvar så kunde hästen koppla greppet enkelt. Snacka om säsongsdebut efter fyra månaders frånvaro.

Björn Goop, som fick chansen i stället för Ove A Lindqvist, gjorde inga fel i sulkyn. In över upploppet bevakade han fältet och duon vann säkert till travprofilen Ove A Lindqvist glädje. Lindqvist, som har legat inne på sjukhus för hjärtproblem på slutet, är nu hemma igen och fick se sin Olly Håleryd imponera stort.

I vinnarcirkeln var Björn Goop mäkta imponerad.

– Hon gjorde det jättefint, vi fick en klart bra start. Attackerna kom dock snabbt bakifrån så jag var tvungen att ge henne chansen. Vi var betrodda så jag kunde inte sitta kvar i andraspår, men hästen gjorde det bra. Det kändes väldigt bra när vi var ute på sista långsidan. Så det kändes säkert men man vet aldrig, det kan komma någon smygkörd. Men det blev säkert och hästen kändes jättefin, säger Björn Goop.

/ Travronden

Publicerad måndag 15 april 2024. kundtjanst@travsport.se