Foto: Malin Albinsson, TR Bild

Så gick det på STL 6 april

Så här gick det i lördagens omgång som avgjordes på Åbytravet utanför Göteborg.


Bronsdivisionen

Carl Johan Jepson hade inga problem att hålla ledningen från innerspåret med Bold Request (e. Bold Eagle) och fick efter 1.13,1 första 500 strypa tempot till 1.15,4 första 2 000. I sista kurvan valde Jepson att rycka och skaffade sig ett stort försprång. Ändå blev det spännande när Joakim Lövgren fick chansen på open stretch bakom egentränade Beachcomber från tredje par invändigt. Men Bold Request räddades av mållinjen.

– Det blev bra men jag var lite orolig ändå eftersom hästen bara hade ett lopp i kroppen och att det dessutom handlade om lång distans, säger Carl Johan Jepson till Kanal 75.

All In Face bjöds på en fin resa i vinnarhålet och fick maxutdelning som trea. Jolicouer galoppade bort sig kort efter start men reparerade på ett starkt sätt som fyra från femte par utvändigt. Doctor Gio fick attackera från fjärde ytter 800 kvar men kunde inte blanda sig i segerstriden.

Klass II

Mer Carl Johan Jepson blev det omgående. Det såg dock nattsvart ut inledningsvis när Jepson blev hängande i tredjespår med Eric Martinsson-tränade Earnest (e. Bold Eagle) och fick backa sig sist. Han följde ändå med i tredjespår dryga varvet från mål och hade bästa spurten kvar till upploppet. En riktigt bra prestation.

– Det här var superkul för det är en häst som jag hela tiden gillat jättemycket. Han har rätt inställning och duger en bra bit upp i klasserna. Hans enda akilleshäl är startsnabbheten, säger Carl Johan Jepson till Kanal 75.

En annan som spurtade vasst var storskrällen Gibraltar som ordnade andraplatsen från fjärde par utvändigt. Önas Samir klarade tredjeplatsen från vinnarhålet medan favoriten I Am Don Max fick nöja sig med fjärdepriset från tredje invändigt. Stens Rebell slutade femma från ledningen.

Diamantstoet

Erik Adielsson fick bra fart bakom Marcus Schön-tränade Jurista (e. Ready Cash) från start och släpptes sedan välvilligt till ledningen av Adrian Kolgjini bakom Countess Face. Första varvet gick efter 1.13,7 och sedan började Adielsson köra allt som gick i utgången av slutsvängen. Countess Face avslutade också snabbt men kunde aldrig gå i riktigt närkamp.

– Det var skönt att Jurista studsade tillbaka efter senaste galoppen. Det är bra driv i hästen även om aktionen kanske inte var helt klockren i dag, säger Erik Adielsson till Kanal 75.

Tour Eiffel galopperade från start och kördes sedan fram i femte invändigt. Luckan kom i början av upploppet och hon avslutade duktigt som trea. Tasherit knep fjärdepriset från fjärde invändigt och via open stretch.

Klass I

The Way I Talk Ås var väldigt snabb från start och dök till ledningen. Magnus A Djuse såg dock nöjd ut med vinnarhålet bakom Thor Borg-tränade storfavoriten Wishful Order (e. Muscle Hill) och kunde sitta där lugnt fram till upploppet. Då valde han att glida ut den vanliga vägen, inte via open stretch, och avgjorde på ett retfullt enkelt sätt före just The Way I Talk Ås.

– Det var en väldigt fin häst och det kändes bra loppet igenom. Vi vann också mycket enkelt, säger Magnus A Djuse i vinnarcirkeln.

Shejk fick en resa i tredje par invändigt och avslutade fullt godkänt till tredjeplatsen via open stretch. Det samma gjorde That's So Spicy från fjärde invändigt till fjärdepriset.

Silverdivisionen

Mats E Djuse hittade andra par utvändigt med Fredrik Wallin-tränade Global Dancer (e. Carat Williams). Sedan fick han attackera först via tredjespår på sista bortre långsidan men det räckte ändå till säker seger.

– Det kändes bra i slutsvängen samtidigt som jag ändå tyckte att vi tvingades gå väl tidigt. Hon svarade dock fint på häst sista biten, säger Mats E Djuse till Kanal 75.

Det var Rossi Garline som blev mest närgången efter en löpning i tredje par utvändigt och sedan rygg på vinnaren i tredjespår. Crown Wise As gick också med via tredjespår från fjärde ytter för att avsluta fullt godkänt som trea. Winner Brodde galopperade i spetsstriden in i första kurvan och ledande Boli You SM i början av upploppet.

Gulddivisionen

Åtta hästar startade i den första deltävlingen till Paralympiatravet. Längst ut på vingen återfanns Per Nordström och Önas Prince (e. Chocolatier) som fick svar om tätpositionen och tvingades vandra utvändigt om Kagan hela vägen. Det bekymrade inte Önas Prince som var starkast när det skulle till att avgöras. Hästen har därmed två raka triumfer en längre tävlingsfrånvaro.

– Det var naturligtvis en femstjärnig prestation. Han är en sådan häst som är så klok att han klarar av att tävla i dödens. Det är få hästar som klarar av att göra det och speciellt efter en rejäl öppning är det lätt hänt att de blir lite skarpa. Men den här är så klok och fin så att han lugnar sig direkt när man slutat köra på honom. Han begriper det och bara väntar på mina anfallsorder, säger Per Nordström.

Segertiden skrevs till 1.11,8a/2 140 meter och segern togs före Beartime och Ferrari Sisu.

Diamantstoet

Det blev ett lopp precis i publikens smak. Vinnande Honey Dun Girl (e. Andover Hall) såg dock länge ut att hamna hopplöst till. Detta trots att Malte Handfast tog ledningen den första biten med det Torbjörn Simberg-tränade femårsstoet. Men efter att först han själv och sedan flera andra släppt täten blev det till slut fjärde-femte par invändigt. Handfast backade sig ut i slutsvängen och såg i det läget ut att ha alldeles för långt fram, men spurten bet bra efter 1.13,5 första varvet i täten.

– Jag har vunnit lopp inom V75-spelet två-tre gånger tidigare och det känns otroligt stort och kul. Vi plockade bort alla skorna i dag och det föll verkligen väl ut, säger Torbjörn Simberg till Kanal 75.

/ Travronden

Publicerad måndag 8 april 2024. kundtjanst@travsport.se