Foto: Malin Albinsson, TR Bild

60-åringen som vann på STL: ”Helt otroligt”

Formtränaren Anders Svanstedt avslutade själv lördagen på Åby med segergest efter det allra sista loppet. Dessförinnan hade M.T.Tomorrows Hope vunnit V75-lopp, till stor glädje för 60-årsfirande hästägaren Peder Engdahl. – Egentligen skulle jag ha 60-årsfest men skyllde på lite krasslighet för att kunna vara på Åby istället.


Jo, att få vara med "live" när en egenägd häst vinner travlopp är något som alla borde få uppleva. När det sedan dessutom handlar om V75 smäller det förstås ännu högre. Och att sedan fylla 60 år samma dag...

– Det är egentligen helt otroligt. Dessutom att Micke flög hit från Kiruna i går och också fick uppleva det här, säger Peder Engdahl.

Micke är i det här fallet Micke Lingman som tillsammans med Peder Engdahl ligger bakom PM Trotting HB i Kiruna. Peder har själv B-tränarlicens på Åby, men de flesta hästarna är i träning hos Anders Svanstedt och Ola Samuelsson.

– Vi har fyra hos Anders medan Ola tränar tre, påpekar Peder, som nu äntligen också fick vinna ett STL-lopp.

Mot StoChampionatet?

Boss Design har sprungit in nästan en halv miljon och Kookaburra Cheri ordnat två tredjeplatser inom STL. Nu är det dock fyraåriga stoet M.T.Tomorrows Hope (e. Muscle Massive) som är den rejäla snackisen i stallet.

– Hon ska vara med i Stochampionatet till sommaren, inflikar Micke Lingman och sätter alltså en del press på tränaren Anders Svanstedt och hans anställda.

Anders berättar också lite om Peders och Mickes inträde i stallet för fyra-fem år sedan.

– Det var stoet Bare Facts som kom in i min träning. Hon var snäll, men tyvärr istadig. Jag fick sela henne baklänges och backa ut henne i stallet. Egentligen var det otroligt att hästen tjänade nästan 200 000 kronor.

Bare Facts startade 30 gånger utan att vinna lopp. Nu har däremot M.T.Tomorrows Hope två segrar i programraden – och alltså en på självaste STL. Segermedicinen i Diamantsto-försöket på Åby var väl beprövad – ledning från start till mål. Ulf Ohlsson fick bestämma tempot till 1.19,1 första varvet och kunde sedan hålla undan hela vägen.

– Tidigare har hästen liksom bara sprungit på utan att förstå vad hon egentligen ska göra. Det är först i de senaste starterna som M.T.Tomorrows Hope börjat tävla på riktigt, förklarar Peder Engdahls fru Annika Teibl.

Gamla kompisar

Segern var väldigt speciell både för Peder Engdahl och Ulf Ohlsson. De båda är gamla barndomskompisar från Sundsvall.

– Jag kommer bland annat ihåg när jag, Peder och Svante Båth var på Gotland som 17-18-åringar och hade skoj. Det kändes förstås extra kul att få hjälpa en gammal kompis att vinna inom STL, säger Ulf Ohlsson.

Peder höll med:

– Just det här att Uffe kör känns extra stort. Han är alltid vårt förstaval som kusk.

Peder fick själv ta på sig den betungande rollen att bära segerkransen till Åbys stallbacke. M.T.Tomorrows Hope gillade nämligen varken kransen eller segertäcket. Sedan blev det förstås segerfest under kvällen, fattas bara annat när man vinner på STL och fyller år samma dag.

– Jo, något går nog att hitta på. Egentligen skulle vi även ha starthäst i morgon (söndag) på Axevalla, men Lover Brodde är struken. Tyvärr har han dragit på sig en gaffelbandsskada, berättar Peder Engdahl och får hjälp av Micke Lingman:

– Givetvis tungt, men det känns lite enklare att ta just nu. Nu glömmer man snabbt alla pengar som lagts på travet genom alla år.

/ Travronden

Publicerad tisdag 13 februari 2024. kundtjanst@travsport.se