Foto: Lars Jakobsson, TR Bild

Baron Tilly hedrade Hans-Gunnar Tillander

I Baron Tilly tror sig David Persson ha en häst för årgångsloppen. På lördagen var fyraåringen bara bäst i klass II. Samtidigt hedrade han uppfödaren och ägaren Hans-Gunnar Tillander som gick ur tiden samma dag.


Hästen kom in i David Perssons regi i juni i fjol och var då ostartad. Han debuterade i juli och i slutet av året började han att leverera på allvar. I lördags reste Baron Tilly (e. Ready Cash) till Örebro med tre segrar på de fyra senaste starterna.

– När jag fick honom i träning var han väldigt trög. Sedan har det släppt lite allt eftersom och nu börjar han att tävla. Han borde bara bli bättre och bättre. Det är främst han själv som ska släppa till, för allting finns på plats, säger David Persson.

När positionerna var intagna i klass II-försöket satt Carl Johan Jepson och Baron Tilly i andra utvändigt. På slutrundan fick hästen göra jobbet som etta i tredjespår innan han kom ner först i andraspår.

I början av upploppet avväpnade Baron Tilly ledaren och gick undan till en klar seger. Tiden blev 1,16.1a/2 609 meter.

– Prestationen var bra. Loppet blev ganska lämpligt. Nu fick han springa med hästar och det var trevligt. Han har varit trög och därför svår att ha i fälten. Därför har han sprungit mycket i ledningen och dödens. Det blev lite strul för Blackhawk Face och då förstod jag att det skulle behövas en bra häst för att slå Baron Tilly.

Vilken kapacitet tror du finns i honom?
– Just nu känns den obegränsad. Det är lätt att ta till sådana ord, men det är en häst med väldigt mycket i sig. Det driver helt sjukt när han får upp farten. Du får titta på klockan för att förstå hur fort det går. Nu tränar vi inte fort men jag har känt det i banjobb.

Kan han vara en derbyhäst?

– Jag tror det. 2022 var jag väldigt nära att kvala till Derbyt med Hobart. Baron Tilly är i grunden bättre än den hästen. Han kan absolut vara med och hugga högt upp i något årgångslopp.

"Ännu väldigt opolerad"

Samtidigt framhåller David Persson att det är svårt att förutse vart taket finns för Baron Tilly som har startat elva gånger och vunnit fem lopp.

– Han kan lura oss åt både ena och andra hållet. Ännu är han väldigt opolerad, trög och inte fläckfri i aktionen. Han är rund om magen och går med grundläggande balans.

Blir det finalen härnäst?
– Jag tror det. Vi ska överlägga lite och se vart vi tar vägen. Det får inte ligga i vägen för något annat.

Vad kan det vara?
– Kvalen till Kungapokalen kommer ganska snart efteråt och det är klart att jag är lite intresserad av att se hur han räcker till där.

Hedrade ägaren och uppfödaren

Baron Tillys seger i Örebro var extra speciell på ett annat sätt. Samma dag avled ägaren och uppfödaren Hans-Gunnar Tillander. Han var mannen bakom Stall Tilly som har fött upp åtskilliga topphästar. Bland andra den vinstrikaste i Sverige genom alla tider, Victory Tilly.

Utöver Baron Tilly tränar David Persson stoet Brilliant Tilly som också är fyra år.

– De är de två Tilly-hästarna som jag har haft. Jag har haft kontakt med ägarna flera gånger i veckan sedan de kom in i träning. Från dag ett har de varit väldigt engagerade i hästarna.

Med tanke på omständigheterna blev lördagens seger speciell, även för tränaren.

– Jag hade kontakt med familjen både före, under och efter tävlingarna. Någonstans känner man att hästen sprang för Hans-Gunnar och familjen. Det går inte att säga något annat. Jag var uppdaterad om situationen under hela dagen. Det är klart att segern blev lite extra. Det var nog ingen tillfällighet, jag tror inte det. Om man får vara lite religiös.

Mycket starkt möderne

Baron Tilly är sprungen ur en mycket stark stolinje. Mamman Infra Tilly är undan Icora Tilly som är mamma till Victory Tilly och utsedd till elitsto för sina prestationer i aveln.

Ytterligare tre ston i stamtavlan har fått utmärkelsen. Dessa är Cikora Tilly, Glenna H. och Scotch Dot. På samma stolinje finns Pearl Tilly vars sista avkomma blev Olympia Tilly.

Hon har lämnat storstjärnorna Calgary Games och Fame And Glory och blev utsedd till elitsto i år. Därmed har linjen producerat fem elitston i rakt nedstigande led.

/ Travronden

Publicerad måndag 26 februari 2024. kundtjanst@travsport.se