Foto: Malin Albinsson, TR Bild

Erik Adielsson tog hem STL Champions


Erik Adielsson var förstås nöjd efter sin tredje titel i STL Champion/V75-mästaren men samtidigt funderade han lite kring loppets upplägg och status. – En arbetsgrupp borde tillsättas som verkligen tittar över hela konceptet.


Första segern i V75-mästaren tog Erik Adielsson redan 2003 bakom Catch the Booze. Sedan samlade han ihop flest poäng och toppade STL Champions även 2021, då det bland annat blev seger med Morotai Degato (sex lopp avverkades då).

I år var det tillbaka till den gamla stilen med ett enda lopp som avgjorde allt. Erik visste tidigt att han skulle få chansen bakom Johan Untersteiner-tränade Real Scotch. Detta eftersom Johan valde att stå över på grund av semesterresa och Peter Untersteiners kuskresultat i STL för 2023 inte såg ut att räcka till för en plats bland de 15 främsta.

– När Jorma Kontio plötsligt lämnade återbud till loppet förra lördagen så var jag inne i loppet. Normalt skulle jag förstås ha kört Real Scotch, men nu valde vi att inte ändra då Erik var vidtalad sedan länge. Därför blev det så att jag istället körde Tuppen, förklarar Peter Untersteiner.

Bra start

Väl i loppet galopperade Doctor Gio direkt från sitt innerspår i volten medan Peter Untersteiner skickade Peter Arnqvist-tränade Tuppen till spets. Men när Erik Adielsson attackerade med Real Scotch släppte Untersteiner täten.

– Jag fick en bra start och ville försäkra mig om att det blev ett ganska högt tempo hela vägen för att min häst skulle ha så bra chans som möjligt. Så siktet var på antingen spets eller dödens och nu blev det ledningen, säger Erik Adielsson.

Första varvet avverkades efter 1.15,5 och när Tuppen galopperade med krafter kvar i utgången av sista kurvan såg det riktigt bra ut för Real Scotch. Erik kunde också hålla undan ganska bekvämt närmast före en positiv Declan, körd av Thomas Uhrberg.

– Uhrbergs häst gjorde det bra men det kändes ändå ganska stabilt, påpekar Erik Adielsson, som slutade på tionde plats bland kuskarna i fjolårets STL-liga.

Blandade känslor

Peter Untersteiner var besviken över galoppen med Tuppen, men förstås desto gladare över att vinnaren hette Real Scotch. Sexårsstoet, med stochampionatsvinnaren Blended Scotch som mamma, fick 250 000 kronor i förstapris och kan nu titulera sig miljonär.

– Real Scotch har gjort bra insatser hela tiden på sistone utan att få sticka nosen först. Jag sade på förhand att det bara borde vara en tidsfråga innan segern kommer och nu blev det så, säger Peter Untersteiner.

När Erik vann STL Champions på Solvalla 2021 kämpade kuskarna i sex olika lopp. Nu var det tillbaka till ett enda som avgjorde allt. Det konceptet återinfördes nu för första gången sedan 2017. Frågan är vilket upplägg som Erik Adielsson tycker är det bästa?

– Jag föredrar flera lopp, då det blir mer utslagsgivande. För mig är dock V75 väldigt stort och har betytt oerhört mycket för hela min karriär. Därför borde STL Champions lyftas betydligt mer och jag tycker att en arbetsgrupp borde tillsättas som verkligen tittar över hela konceptet.

Vilken lösning?

Erik Adielsson har inte själv någon klockren lösning på hur STL Champions ska växa och bli mer prestigefyllt. Men han tycker bland annat att man kanske också ska väga in resultatet från hela året före när det gäller STL-segrar.

– Vilken vann flest STL-lopp i fjol? Okej, det var Örjan. Den som gör det riskerar ändå att få köra den minst betrodda hästen i finalloppet. Är det rätt? Nej, det här tåls att fundera över.

Ungefär samtidigt som Erik Adielsson vann STL Champions med Real Scotch presenterades vinnaren av Årets Häst i ATG Live och TV4. Erik gillade minst sagt resultatet.

– Jag blev extra varm i hjärtat när Joviality fick priset. Jag förstår att det finns olika uppfattningar här, men för mig blev det rätt vinnare. Det är inte många ston som slår killarna i Svenskt Travderby, utan hon är något alldeles speciellt.

/ Travronden

Publicerad tisdag 13 februari 2024. kundtjanst@travsport.se