Foto: David Schreiner, TR Bild

High On Pepper och It's Peppertime glänste på Bergsåker

Först vann High On Pepper Bergsåker Winter Trot och sedan vann lillebror It's Peppertime bronsdivisionen. På Bergsåkers stallbacke stod ägaren och uppfödaren Tina Dale Brauti och njöt. – Det är helt galet. Jag lever min dröm.


Hästägaren och uppfödaren Tina Dale Brauti ser inte alla lopp på plats när hennes hästar springer. Men anledningen att hon satt sig i bilen från Klosterskogen till Bergsåker den här helgen är lite udda.

– Jag tittade i Travronden och såg att tidningen tipsade sina läsare om att spika båda mina hästar. Då kände jag att jag måste vara på plats, säger Tina Dale Brauti och skrattar.

"Fantastiskt"

Trots att den långa resan gick genom kaosväder så behövde hon inte ångra resan till Sverige.

– Nej, om vi bortser från resan hit som var hemsk så har det varit fantastiskt. Jag har varit uppfödare sedan slutet på 80-talet och få uppleva en sådan här dag är så klart otroligt.

Megafavorit

Sexårige High On Pepper (e. Ready Cash) kom till Bergsåker som megafavorit i gulddivisionsloppet Bergsåker Winter Trot med 500 000 kronor i förstapris.

Körande Jorma Kontio valde andra utvändigt till att börja med då Phoenix Photo tog hand om ledningen i det långa loppet. Men 1 700 meter från mål valde Kontio att placera High On Pepper i dödens utan att sätta upp farten.

"Väl spännande"

– Jag ifrågasätter ju aldrig hur Jorma kör eftersom han kan det här. Men när han satt så lugn började jag bli nervös att han skulle göra det lite väl spännande då det fanns hästar med bra spurt i loppet. Men det visade sig att han var helt överlägsen.

Han avslutade sista halvvarvet på 1.10,2 och landade på segertiden 1.14,6a/2 640 meter till synes okörd.

Lillebror vann

Förra året vann High On Pepper också den här tävlingsdagen på Bergsåker. Då vann han bronsdivisionen.

– Det visar lite på hans utveckling det senaste året. Det var ju rätt häftigt att hans lillebror vann bronsdivisionen idag, säger Tina Dale Brauti.

Femårige It's Peppertime (e. Muscle Hill), även han med Jorma Kontio, inledde i tredje utvändigt innan Kontio tog initiativ och placerade It's Peppertime i dödens 1100 meter från mål.

Mission Beach med Marcus Lilius i sulkyn stretade emot riktigt bra i ledningen, men var ändå chanslös från att freda sig in mot mål.

"Tuffa lopp"

– It's Peppertime har fått många tuffa lopp utan att få utdelning. Jag tror inte riktigt att han vetat vad han ska göra. Nu såg han ju fantastisk ut och jag tror att det är mycket utveckling i honom.

Tränaren Katja Melkko fanns inte på plats på Bergsåker den här dagen, men njöt säkert framför tv:n samtidigt som hon planerar framtiden för sina stjärnor.

Ägaren och uppfödaren Tina Dale Brauti avslöjade under kvällen vad som är drömloppet i år för High On Pepper.

– Vi vill gärna vara med i Harper Hanovers. Jag tror det loppet passar honom väldigt bra. Men först är det tänkt att vara med i finalerna på Solvalla 23 mars och sedan Örebro International i april. Sedan har vi väl också en dröm om storloppet i Åby lite senare på året också. Man måste få drömma.

Stolt

Att få den här framgången som uppfödare håller hon högt.

– Jag känner mig stolt över att ha lyckats. Jag köpte de här hästarnas mormor Karate av Margareta på Menhammar. Jag ville ha Yankee Glide som hingst. Då fick jag Piece Of Work som är mamma till dessa två bröder. Hon har betytt mycket för mig, men tyvärr finns hon inte längre. Det har varit en fantastisk resa som uppfödare.

På söndag åker Tina Dale Brauti de nio timmarna tillbaka till Klosterskogen efter en sanslös kväll på Bergsåker.

– Jag har tagit ledigt från jobbet både fredag och måndag. Men det gick ju ihop ändå (skratt).

Publicerad måndag 19 februari 2024. kundtjanst@travsport.se