Foto: Lars Jakobsson, TR Bild

Kommer första STL segern på hemmaplan?

Gustav Johansson har snart varit A-tränare i två månader. I helgen har han chansen på första STL-segern när tävlingarna avgörs på hemmabanan Halmstad.


Vid årsskiftet plockade Gustav Johansson, 20, ut A-tränarlicens. Han tog då över Dan Widegrens hästar som samtidigt lämnade in sin licens. Dessutom flyttades några hästar över från pappa Håkan B Johansson. För dagen finns 17 på träningslistan.

– Vi har valt att inte starta så mycket. Hästarna har tränat på och det känns som att systemet fungerar. Jag har fått in bra folk i teamet och är nöjd med hur det känns. Förra året jobbade jag på egen hand med några hästar. Nu är allting större och jag har två anställda. Det är mycket att tänka på, men än så länge känns det väldigt bra, säger Gustav Johansson.

Har du satt upp några mål för året?
– Inte riktigt siffermässigt. Det stora målet är att få allting att fungera och att hästarna och personalen ska trivas och må bra. Att tro på det vi gör och hoppas att det visar sig på banan.

På lördag är det STL-tävlingar på hemmabanan Halmstad. Gustav Johansson kör fyra hästar i STL-lopp inom ramen för V75, varav en egentränad i Black Fire som startar i bronsdivisionen.

– Han är rätt jämn och säker. Han hade en riktig topp när han vann på Jägersro och var tvåa efter ett tungt lopp på Axevalla. De senaste två loppen har också varit bra, men kanske inte riktigt lika. Hästen tränar fint och håller absolut okej form.

Lördagens lopp går över 2 640 meter med voltstart. Black Fire inleder från spår tio.

– Hästen är allround. Det är klart att det kan strula lite från bakspår, men spåret är inte hela världen. Det är de här hästarna som han brukar möta och han står sig bra mot dem.

Från 1 mars är det åter tillåtet att tävla barfota runt om. Gustav Johansson väljer att rycka alla skorna på Black Fire. Senaste gången han tävlade skolöst var i oktober 2021.

– Han har oftast gått barfota fram och tävlat bra med skor i vinter. Jag tror att det ger en liten kick, men samtidigt rycker de flesta skorna nu. Många har fördel av det och säkert min häst också.

Gustav Johansson kör ytterligare tre hästar inom STL. Först ut är 11 Random Tile i Diamantstoet.

– Jag har inte kört hästen tidigare, men mött henne en del. Hon verkar vara vettig för klassen, men fick ett svårt läge. Det kan bli struligt därifrån och det blir säkert svårt att vinna, men med klaff kan det bli pengar.

I klass II kör Gustav Johansson 4 Careful Dream som han känner väl sedan tidigare.

– Han går jämnt och säkert, men normalt sett får han svårt att vinna. Med rätt lopp kan han få med sig lite pengar.

Avslutningsvis sitter han upp bakom 9 Con Padre i klass I-försöket.

– Jag har sett honom från sidan ett gäng gånger och han var väldigt fin vid segern senast. Om det klaffar lite tror jag att han duger.

/ Travronden

Publicerad torsdag 29 februari 2024. kundtjanst@travsport.se