Foto: Lars Jakobsson, TR Bild

Tung skalp för Janks Morton

Han fortsätter gå från klarhet till klarhet. På lördagen vann Marcus Schöns Janks Morton finalen av klass II – trots en resa utvändigt om ledande Grace Trot.


Janks Morton (e. Nuncio) står därmed noterad för sex segrar och en andraplats på sju starter. Den femårige valacken var huvudet högre än sina konkurrenter i klass II-finalen på Solvalla denna lördag.

Magnus A Djuse skötte på nytt tömmarna bakom hästen. Efter att ha kommit i mål på 1.13,9a/2 140 meter kvitterade han ut högsta betyg från sin tränare Marcus Schön kort efter målgång.

– Insatsen var femstjärnig, han är grym. Han fick visa hela registret i dag och det gjorde han med bravur. När jag såg att det blev dödens tänkte jag att det skulle bli tufft, säger Marcus Schön.

Hur gick dina tankar under vägen?
– Det gick fort första varvet. När jag såg varvningen (1.13,5, reds. anm.) tänkte jag att nu blir det ännu tuffare. Framför allt mot det här motståndet. Men i sista sväng när jag såg Djuse och intrycket på hästen fick jag upp segerförhoppningarna.

Sprungit in 500 000 kronor

Segern inbringade 220 000 kronor och gör att Janks Morton nu på kronan sprungit in en halv miljon kronor. Marcus Schön tror att han fortsatt har en hel del att hämta.

– Jag tror att han kommer bära bra långt. Sedan är det svårt att säga var det ska stoppa. Vi får hålla oss realistiska men han kommer duga långt.

Vad säger du om din egen start som A-tränare?
– Jag är så otroligt tacksam för Courant att jag får jobba med sådana här hästar. Jag har kommit rätt med fina hästar och fantastisk personal runt mig. Hästarna löper upp till deras kunnande och det är otroligt tacksamt.

Jurista ströks på lördagsmorgonen

Marcus Schön hade på förhand två fina möjligheter i omgången men på lördagsmorgonen fick han ta beslutet att stryka Jurista i finalen av Diamantstoet.

– Tyvärr drog hon på sig vad vi tror är en hovböld. Hon var varm i foten i morse, vi diskuterade en stund innan vi skulle åka och kom fram till att vi fick styrka. Jag tänker aldrig chansa med en häst som visar ömhet.

/ Travronden

Publicerad måndag 5 februari 2024. kundtjanst@travsport.se