Foto: Mikael Rosenquist, TR Bild

Mats Gunnarssons stora stund

Efter två starter under 2024 är Mats Gunnarssons Triton fortsatt obesegrad. På lördagen tog den nioårige valacken en bejublad seger.


Solvallas Mats Gunnarsson har en häst på träningslistan, nioårige Triton (e. Triton Sund) som på lördagen var ute i ett försök av bronsdivisionen. Där skapade han ett minne för livet för tränaren och kusken.

– Det här var fantastiskt. Han travade inte riktigt bra så jag blev väldigt defensiv och tog inte chansen någon gång i loppet riktigt. Jag är rätt chockad över att han gick så bra över upploppet, det måste jag säga, säger Mats Gunnarsson.

Efter att ha bidat sin tid i kön kom Triton virvlande längst ut på upploppet när det skulle till att avgöras. Han passerade mållinjen på 1.14,9/2 640 meter och hade till sist god marginal till konkurrenterna.

Men under loppets gång var Gunnarsson bekymrad.

– Jag visste att han hade bra form men det flöt ingenting i loppet, han fick jobba och var nära att slå ihop. Jag tror att det har med brodden att göra, han är van att gå med mycket brodd men nu tog jag i princip bort all brodd efter värmningen eftersom jag inte tyckte att han fungerade med brodd på den här banan heller.

Triton har vunnit Ungdoms-SM med Marcus Lilius tidigare. Men Mats Gunnarsson hävdar att lördagens seger är den största han varit med om hittills inom travet.

– Som tur var fungerade hans trav när det gick fort. Det här är absolut min största seger, särskilt som kusk. Det är en fantastisk känsla.

Vad säger du om resan med Triton?
– Han är fantastisk. Jag har fått jobba med honom så många år nu och byggt upp, att få till det här och att man faktiskt körde själv ger en dignitet till. Vilken känsla över upploppet.

I och med segern är Triton klar för finalerna på Solvalla den 3 februari.

– Han får nog starta i något lopp emellan även om han gick ur klassen nu efter i dag. Vi får se hur vi lägger upp det.

/ Travronden

Publicerad tisdag 16 januari 2024. kundtjanst@travsport.se