Foto: Maria Holmén, TR Bild

Oskar Kylin Blom med STL-dubbel

Efter succésäsongen som treåring har Bäcklös Faron tvingats till flera uppehåll från tävlingsbanan. Nu är han tillbaka med besked. På lördagen var hästen en av två STL-vinnare från Oskar Kylin Bloms stall. – Jag har aldrig tvekat på att han skulle komma tillbaka, säger Oskar Kylin Blom.


Bäcklös Faron (e. Järvsö Tore) var en stjärna som treåring då han vann sex lopp på nio starter. Han slutade bland annat tvåa i Svenskt Kallblodskriterium och sprang världsrekord över kort distans i voltstart. Som fyraåring ådrog han sig en gaffelbandsskada. Under 2021 och 2022 blev det endast sju starter.

– Det har tagit tid, men nu har han verkligen fått ihop det. Jag har aldrig tvekat på att han skulle komma tillbaka, jag har bara velat vänta tills att han var redo. Han har betäckt ston två år i rad och det sliter på dem. Det är en anledning till att han inte kunnat träna och tävla för fullt, och då kan de inte utvecklas heller. säger Oskar Kylin Blom.

Under fjolåret gjorde Bäcklös Faron tio starter utan att vara på pallen. Han kom till Romme med en resultatrad som inte var alltför smickrande. Trots det hade Oskar Kylin Blom förhoppningar om en riktigt bra prestation.

– Nu är det första gången sedan han var tre år som vi verkligen har kunnat träna kontinuerligt och mycket. Han har känts jättefin hemma och jag hade mycket förväntningar inom mig, men vågade kanske inte gå ut med dem lika hårt för att undvika att jag eller någon annan skulle bli besviken.

På lördagen fanns det ingen anledning för någon kring hästen att bli besviken. Bäcklös Faron startade från innerspår med 20 meters tillägg. Oskar Kylin Blom hittade tidigt ut i andraspår och valde att sitta kvar när tåget gick i tredjespår på den sista bortre långsidan.

I utgången av sista sväng hade ekipaget fritt spelrum. Bäckös Faron avgjorde med ett huvud på 1.25,1/2 160 meter. Hans första seger sedan januari 2022. En stor överraskning för V75-spelarna då han endast var streckad på en procent.

– Ibland är han lite svår i volten, men nu öppnade han otroligt fint. Jag kom ut i rygg på Mats E Djuse på den första långsidan. Sedan var jag på gång att gå först i tredjespår på den sista bortre långsidan, men valde att chansa och sitta kvar. Det blev rätt i slutändan.

Vad är dina förväntningar framöver?
– Fortsätter det såhär tror jag att han får en jättebra säsong. Han kommer att få göra några starter under vintern. Tanken är att tävla på lugnt och försiktigt under hela året.

Bäcklös Faron är den främsta avkomman efter Järvsö Tore. Han dog 2022 och lämnade 43 svenskfödda avkommor. Mamma är Bäcklös Amalia som även lämnat stjärnhästen Bäcklös Uriel.

Segern med Bäcklös Faron blev Oskar Kylin Bloms första av två under STL-omgången. I diamantstoet skrällde han med sexåriga Dino Cream (e. Creatine) som serverades ett vilsamt lopp i rygg på ledaren. Över upploppet hade hon klart bäst fart och gick ifrån till en klar seger. Segermarginalen skrevs till fyra längder och klockan stannade på 1.14,4/2 140 meter.

– Hon var väldigt fin i starten innan och jag hade god tro inför loppet. Hon är mest effektiv när hon får spara speeden till 200 meter kvar. Då är hon otroligt snabb. Det var skönt att få utdelning. Hon gick fort redan som unghäst och sedan har hon varit skadad och kommit tillbaka. Det känns som att det finns mycket utveckling i henne.

Lördagens seger var Dino Creams 6:e i 28:e starten. Hon har tjänat drygt 500 000 kronor.

Oskar Kylin Blom åkte därmed ifrån Romme med två STL-segrar som båda togs med egentränade hästar.

– Det är klart att det smäller väldigt högt. Det är första gången.

/ Travronden

 

Publicerad onsdag 10 januari 2024. kundtjanst@travsport.se