Penthouse en riktig Stefan Melander-produkt

När Penthouse vann försöket till diamantstoet under lördagen grep det tag lite extra i Stefan Melanders hjärta. Stammen på det femåriga stoet nämligen riktigt skriker Melander. – Det går inte komma ifrån att det betyder lite extra en sådan här gång, säger Solvallatränaren.


Stefan Melanders uppfödning har varit enorm genom åren och fått stort genomslag i svenska travsporten. För hans egen del har stjärnorna varit många på tävlingsbanan och under två år lyckades han få fram stjärnhästar som Super Photo Kosmos, Gigant Neo och Scarlet Knight. Den sistnämnde har alltid betytt extra för Stefan Melander efter sin seger i The Hambletonian, i tränarens älskade USA.

En kall Bollnäslördag är svår att jämföra med en tryckande het augustilördag i New Jersey och Meadowlands, men ändå var det som att minnena och tankarna hamnade där då Penthouse vann i ett försök till diamantstoet. Hennes första kanske riktiga erkännande betydde lite extra för Stefan Melander.

– Det är klart att en sådan som Penthouse skapar lite känslor i en. Scarlet Knight har betytt ofantligt mycket för mig och min karriär, både som tävlingshäst och inom uppfödningen. När jag fick chansen att köpa hans syster Ruby Trap i USA var valet enkelt och hon vann ju också Drottning Silvias Pokal. Att nu hennes dotter i sin tur fick vinna på STL känns helt rätt, säger Stefan Melander.

Både mamma och dotter sena

Ruby Trap kom igång först sent på säsongen som treåring, men inledde starkt med fem segrar på sju starter första säsongen. Som fyraåring blommade hon däremot ut ordentligt och segrade i Drottning Silvias Pokal. Lite likheter med mamman anser Solvallatränaren att Penthouse har.

– Just det faktum att de båda varit lite sena, det är någonting jag märkt. Penthouse har hela tiden lovat mycket, men inte riktigt fått till det. Nu på sistone har det däremot släppt till ordentligt för henne och Per sade efter loppet att hon var helt okörd. Det såg ut att vara full fart över mål vilket var roligt. Det var inte de enklaste förutsättningarna med kylan som rådde, så att man har en häst som är obrukad efter att ha vunnit är självklart fantastiskt.

"Inte till salu"

Mamman Ruby Trap har förutom Penthouse även lämnat Wings Level som slutade fyra i bronsdivisionen. Förutom den duon har hon ytterligare två avkommor, men fortfarande ostartade sådana.

– Avkomman som är tre år (Traffic Advisor reds anm.) som är hos Johan Untersteiner vet jag har haft en del bekymmer, så vi får väl se hur det blir med den hästen. Sedan har jag själv ett ettårigt sto, precis som Penthouse efter Nuncio. Och med tanke på modersstammen på de här hästarna är väl de två inte några som är till salu. Och det är få hästar i mitt stall som inte är det, om jag uttrycker mig så.

Om mamman Ruby Trap fortsatt levererar i aveln, har mammans broder Scarlet Knight däremot pensionerats. Det efter många år av idogt arbete.

– Han mår som den kung han är. Jag är ju normalt rätt dålig på att besöka de hästar som inte är på huvudgården, men jag var faktiskt hos honom för så sent som tre veckor sen. Och det går verkligen ingen nöd på honom, Scarlet. Det är skönt.

"Kyla är inte min grej"

Efter en lång svacka av lite sämre resultat har Stefan Melanders hästar verkligen fått upp ångan senaste kvartalet. Tränaren som håller till strax utanför Enköping lyfter framför allt in en sak.

– Det faktum att mina hästar inte stått över ett enda träningsjobb, det gör sitt i slutändan. Det är idrottsmän vi håller på med och de mår bäst av att röra på sig. Och att vi nu får utdelning för de långa nätter man sitter där i traktorn, det är härligt. Hästarna har verkligen form. Sen går det inte komma ifrån att jag själv njuter mer av värme. Kyla är inte min grej egentligen. Men när hästarna går så här bra så får man tänka bort det. Samtidigt längtar man till april. Det tror jag de flesta i branschen gör, säger Melander.

Sköter Penthouse gör hos Stefan Melander mångårige medarbetaren Lisa Glamer.

/ Travronden

Publicerad tisdag 23 januari 2024. kundtjanst@travsport.se