Foto: Mikael Rosenquist, TR Bild

Så gick det på STL 13 januari

Så här gick det på lördagens STL-omgång på Kalmartravet.


Silverdivisionen

Dominic Wibb (e. Bold Eagle) öppnade snabbt från innerspår och svarade upp ledningen. Adrian Kolgjini dämpade tempot och halvvarvet gick efter 1.14,0. Johan Untersteiner gick tidigt fram som etta i andraspår med Game Brodde. Första kilometern gick efter 1.15,0.

Joe Dalton gick först i tredjespår på den sista bortre långsidan. Han kom hastigt fram som etta i andraspår och tog över ledningen. I slutsvängen slog han på en galopp. Då återtog Dominic Wibb befälet och höll undan till seger med knapp marginal före Red Mile Brodde och Grappa Boy. Tiden blev 1.14,4a/2 140 meter.

– Joe Dalton var fruktansvärt snabb och vi kunde inte svara. I slutsvängen kändes det som att vi kunde komma tillbaka. När han felade bort sig var det bara att köra rakt framåt, säger Adrian Kolgjini i vinnarcirkeln.

Klass II

Mellby Jail (e. Readly Express) var snabb från spår sex och tog ledningen. Halvvarvet travades efter 1.11,5. Först utvändigt satt Nunchaku. Med drygt ett varv till mål galopperade Kingsman då han var under avancemang i tredjespår.

Ledaren kom till varvet efter 1.14,0. Det hände inte mycket från kön på den sista bortre långsidan. Mellby Jail var aldrig hotad i kampen om segern. Han kom i mål på 1.14,3a/2140 meter. All About You blev tvåa före Rustico.

– Hästen var fin. Han var lite stressad innan loppet men sedan kändes han bra hela vägen, säger Jorma Kontio i vinnarcirkeln.

Klass I

I den första svängen satt favoriten Swish The Cash (e. Ready Cash) i ledningen. Han blev pigg och första halvvarvet gick efter 1.09,9. På den sista bortre långsidan hade han flera längder ner till övriga klungan. Första varvet gick efter 1.11,0.

Det fanns bara en häst på banan. Swish The Cash var helt överlägsen och vann enkelt före Vision of Gideon och Dogleg. Klockan stannade på 1.11,6a/1640 meter.

– Om man ger honom körorder framåt går det inte att ta tillbaka. I dag blev det verkligen full fart hela vägen, säger Adrian Kolgjini till Kanal 75.

Diamantstoet

Återigen var det Adrian Kolgjini som tidigt satt i ledningen. Nu med Xia Lloyd. Han valde att överlåta täten till Ximena och Rikard N Skoglund. Med 1 300 meter till mål galopperade favoriten Safira Diablo i kön. Ledaren varvade på 1.16,0.

På upploppet fick Xia Lloyd fritt från rygg ledaren. Hon kunde dock inte stå emot hemmahästen Power Vacation (e. Dream Vacation) som spurtade till seger på 1.14,8/2160 meter. Jörgen Sjunnesson satt i sulkyn och Johanna Johansson tränar. Xia Lloyd blev tvåa före Cascabella.

– Det här dagarna är det verkligen värt allt slit som krävs för att hålla på med detta. Så jäkla kul, säger Johanna Johansson till Kanal 75.

Gulddivisionen

Det var en jämn spetsstrid. Staro Leonardo höll upp från innerspår och släppte sedan till Sweetman. 500 meter gick efter 1.08,5. Favoriten Lulius Boko (e. Muscle Hill) fick en mardrömsinledning på loppet. Han var ute i fjärde-och femtespår genom första sväng. Först med 1 400 meter till mål kom han ner som etta i andraspår.

Tempot dämpades, men höjdes återigen på den sista bortre långsidan. Trots den tuffa inledningen var Lulius Boko starkast till slut. Han plockade ner ledaren och såg ut att utmanas av Four Guys Dream på utsidan. När denne galopperade var saken klar. Klockan stannade på 1.14,0a/2 140 meter. Sweetman blev tvåa före Staro Leonardo.

– Det var en jättebra prestation. Flera hästar öppnade bra och det blev fjärdespår. Sedan fick vi gå framåt till dödens. Det kändes säkert den sista biten. Lulius har ett bra löphuvud, det är en jättefin typ av häst, säger Jorma Kontio i vinnarcirkeln.

Bronsdivisionen

Tearsinhevaen tog hand om ledningen. och fick öppna i ett behagligt tempo. Johan Untersteiner valde tredje invändigt framför att gå ut som etta i andraspår med favoriten Winner Brodde.

I sista sväng hade Winner Brodde fritt spelrum och tog upp jakten. Han spurtade till tredjeplatsen. Bäst fart hade skrällen Triton (e. Triton Sund) som vann för sin tränare Mats Gunnarsson. Tearsinheaven blev tvåa från ledningen.

– Jag har inte vunnit något större lopp. Han sprang bara och tog om men när jag skickade på i sista kurvan bet det enormt. Det var enda gången han travade bra, säger Mats Gunnarsson till Kanal 75.

Diamantstoet

Marvelous Steel tog ledningen och Malte Handfast valde omgående att släppa till Primadonna Tile. Med 700 meter kvar gick Heroine Darling ut som etta i tredjespår. Ledaren ryckte åt sig någon längds ledning på upploppet. Hon tröttnade och istället var det Olga Utca (e. Maharajah) som avgick med segern. Hon gick med som tvåa i tredjespår och hade den klart bästa farten på upploppet. Betting Pacer blev tvåa före Lady Beluga.

Gustav Johansson satt i sulkyn och klockan stannade på 1.13,5a/2 140 meter. Det var hästens 110:e start och den 11:e segern.

– Det var lite svårt att räkna på henne när man sitter i rygg, men hon spurtade otroligt bra, säger Gustav Johansson till Kanal 75.

/ Travronden

Publicerad tisdag 16 januari 2024. kundtjanst@travsport.se