Så gick det på STL 20 januari

Så här gick det på lördagens STL-omgång på Bollnästravet.


Klass I

Spetsstriden blev en odramatisk sådan sedan Edforever tagit sig till täten före Benchmark. Den senare tog sig till ledningen med 1 400 meter kvar. Med knappa kilometern meter dundrade Global Caps till ledningen från en bit ner i andraspår, en position som hölls säkert ända in i mål även fast Bottnas Justin försökte utmana på upploppet.

Segertiden skrevs till 1.15,1/2140 meter.

Klass II

I klass II-försöket för dagen kom det att bli seger för Claes Sjöström och Grace Trot. Det gjorde man efter att ha fått perfekt resa i andra utvändigt under loppets gång.

Det såg förhållandevis mörkt ut på sista bortre långsidan då man satt inlåsta, men när hästen först i tredjespår Atom Bet galopperade med knappa 500 meter från mål efter att ha hängt där loppet igenom fick man fritt. Det tackade Grace Trot genom att spurta till mycket enkel seger före länge ledande Forbidden To Rest och smygkörda Light In. Vinnartiden skrevs till 1.14,2a/1 640 meter.

– Det var bra krut i spurten. Som treåring var det mycket småskavanker. Vi fick jobba med is i magen och hästägarna har haft bra tålamod som väntat ut hästen som visat bra kapacitet hela tiden. Hon har jättefin stam och bra exteriör så jag tror det kan bli riktigt bra om hon kan hålla sig så fräsch som hon varit på sistone, säger Claes Sjöström i vinnarcirkeln.

Silverdivisionen

Markus B Svedberg och Barbro Kronos höll med enkelhet upp ledningen från sitt innerspår bakom bilen. Med dryga varvet kvar av loppet fick man sällskap av utvändiga Aurelia Express, som sedermera gick ner i rygg på ledaren. Istället gick Global Classified i närkamp när det vankades upplopp, men trots att ekipaget närmade sig ledande Barbro Kronos var försprånget ointagligt.

– Jag har känt mig sugen att köra i ledningen, idag hade jag den inställningen att svara upp ledningen. Man har trott att hon varit på väg utför, men har kommit tillbaka och varit bra under hela förra året. De här hästarna växer inte på träd. Det är en ruskigt härlig känsla, hon kanske blev lite bekväm, men det kändes stabilt hela vägen, säger Markus B Svedberg i vinnarcirkeln.

Segertiden skrevs till 1.14,9/2 140 meter.

Kallblodsdivisionen – Stampings lopp

Det kom att bli en häftig duell i kallblodsdivisionen denna helg. Guli Fantom och Jörgen Westholm gjorde livet surt för sina konkurrenter då man drog på i hårt tempo i ledningen. Storfavoriten Stumne Fyr fick göra jobbet först i andraspår sedan körande Ole Johan Östre avancerat till den positionen en bit in i loppet, men trots att man var i närkamp i sista sväng så lyckades man aldrig koppla grepp om ledaren.

Guli Fantom tog karriärens 21:a seger i 53:e starten och gjorde det på 1.25,2/2 140 meter.

– Han är mer stark än snabb så jag ville göra det jobbigt för Stumne Fyr och det lyckades vi med. Det känns som att han blir som bäst som 15-åring då han är så omogen. Svagheten är att psyket inte hängt med honom, men vi har många år att glädjas framöver, säger Jörgen Westholm i vinnarcirkeln.

Gulddivisionen

Omgångens stora favorit Phoenix Photo kunde inte ta sig till ledningen initialt då Weekend Fun snabbstartade. Den förstnämnde lät dock inte vänta på sig utan körde sig till tät, och drog där på i ett högt tempo.

Men när Phoenix Photo och Örjan Kihlström väl sattes under press in på upploppet fick duon, förvånande nog, ge sig mot en framstormande Axel Ruda som vek ut och skrällvann tillsammans med Ulf Eriksson på tiden 1.13,2/2 140 meter.

– Jag hade varit nöjd med en tredje-fjärdeplats. Men det är ju alltid roligt att vinna, och någon gång ska man väl slå Örjan Kihlström också, säger segerkusken Ulf Eriksson.

Diamantstoet

Stefan Melanders hästar går som tåget för dagen och i diamantstoförsöket denna lördag kom det att bli seger tillsammans med kanonstammade Penthouse.  

Per Lennartsson serverade stoet fin resa i rygg på ledande Icicle Am och när luckan kom som på beställning med 400 meter från mål tackade hon för det genom att gå undan till mycket enkel seger. Det var femåringens tredje seger i livet. Totalt 35 starter har hon gjort. Man vann på 1.16,4/2 640 meter före ledande Icicle Am och starkt avslutandes Florence Ima.

Penthouse är efter Nuncio och undan Drottning Silvias Pokal-vinnaren Ruby Trap. Ruby Trap är syster till den häst som kanske ligger Stefan Melander närmast om hjärtat, Scarlet Knight.

– Vi hade en plan att rygga Mats från start och det lyckades vi med. När vi väl fick lucka blev det enkelt, hon är i knallform hästen. Stefans hästar är underbara att köra, lugna, lättplacerade och vältränade. Jag känner mig som hemma när jag kör hans hästar, säger Per Lennartsson i vinnarcirkeln.

Bronsdivisionen

En på förhand pigg Esposito togs någorlunda lugnt från start. Ekipaget hamnade ute i tredjespår till en början, men hittade så småningom till ledningen som Jewilla tagit hand om inledningsvis.

Kusken Magnus A Djuse såg ut att ha en del att hålla i i ledningen, och när upploppet äntrades kunde man skönja en viss oro hos Djuse när konkurrenterna utmanade ute i spåren. Men Esposito klev undan utan några större problem och avrundade lördagens STL-omgång på Bollnäs på bästa tänkbara vis. Segertiden skrevs till 1.14,6/2 140 meter.

– Han är väldigt bra i ordning, han har form året runt. Han är väldigt fin att köra men har lite speciell stil. Jag ville ta upp honom lite under loppet och då blev han lite irriterad på mig. Det var framför allt ett starkt upplopp och han kändes väldigt fin idag, säger Magnus A Djuse i vinnarcirkeln.

/ Travronden

Publicerad tisdag 23 januari 2024. kundtjanst@travsport.se