Foto: Malin Albinsson, TR Bild

Stephanie Werder dansade hem andra STL-segern

Första tränarsegern sedan i maj förra året och den andra inom STL hittills i karriären. Stephanie J Werder hade en härlig lördagseftermiddag på Axevalla när hennes Dancing Days rockade loss i STL Diamantstoet. – Jag har verkligen lagt ner hela min själ på Dancing Days och segern känns jättestor.


Med en halvbror som Svampen-tvåan och miljonären Cool Kronos fanns det förstås förhoppningar även på Dancing Days (e. Father Patrick). Hon började sin karriär hos Daniel Wäjersten och vann i debuten som tvååring i augusti 2021. Det blev ytterligare fyra starter det året men hon såldes sedan på Travera för 180 000 kronor. I december kom hästen sedan till Stephanie Werders stall.

– Dancing Days blev andelshäst. Hon delades upp i tio andelar och för flera av delägarna handlade det om första hästen. Jag började träna henne men i februari förstod jag att något var allvarligt fel på hästen. Hon tvärnitade i jobben och ville lägga sig ned. Dancing Days var otroligt stor och sov mycket och vi började ta en massa blodprov. Till slut visade det sig att hon hade borrelia, berättar Stephanie Werder.

Lång vila

Dancing Days behandlades och fick lång vila.

– Eftersom det handlade om en relativt ung häst var prognosen god och vi kunde så småningom komma igång med träningen. Hon hade haft fruktansvärt ont i kroppen och det gällde i första hand att lära henne att våga ta i igen. Det blev 3 000-metersheat i långsamma tempon för att hennes kropp skulle vänja sig vid ansträngningarna.

Debuten för Stephanie skedde den 21 juni 2022 med Johnny Takter i sulkyn. Hon slutade oplacerad för att i starten efter bli trea i Vaggeryd. De två första segrarna kom dock under fjolåret, den största (60 000 kronor i förstapris) i ett stolopp på Solvalla.

– Det har inte varit någon spikrak resa och det blev extra turbulent när flera av andelsägarna under en period funderade på att sälja. Då sov jag dåligt på nätterna.

Ingen vanlig häst

Dancing Days är inte heller någon vanlig häst, utan väldigt speciell. Varje dag innebär oftast en ny utmaning för Stephanie Werder.

– Dancing Days är väldigt snäll i stallet och älskar barn. Hon låter också andra hästar äta tillsammans med henne, även om hon ibland säger till. På det stora hela har hon så många bra egenskaper att jag står ut med hennes mindre roliga sidor.

Vilka är det?
– Det är svårt att träna henne. Under en period gick det jättebra att ridträna men plötsligt ville hon inte alls fortsätta med det. Det gäller för mig att ha stort tålamod och anpassa mig efter hur Dancing Days uppträder från dag till dag. Ibland kan det vara bättre att stå över ett träningspass helt och hållet om jag inte själv har rätt tålamod en speciell dag. Det är också viktigt att jag hittar någon annan att träna med, då fungerar hon betydligt bättre.

Första STL-framträdandet gjordes i ett klass II-försök i Eskilstuna i juni förra året (oplacerad). Stephanie Werder var lite smått optimistisk inför andra försöket, lördagens försök i Diamantstoet på Axevalla.

– Det känns som att hästen på sistone har funnit en annan harmoni och utvecklats ett snäpp till. Numera klarar hon också andra distanser än 1 640 meter.

Hur kändes det under själva loppet?
– Jag såg inte ens inledningen, utan började titta i andra sväng. Sedan verkade det först som att hon hade problem att gå upp i rygg på den framför men på sista bortre långsidan fick jag upp hoppet. När Ken Ecce attackerade tänkte jag att det kanske ändå kunde gå vägen. Det kändes långt fram i sista kurvan men banan var lite krävande och det gynnade oss.

Jo, Ken Ecce fick tag i ledande Vikens Bonjour efter en stark långspurt från femte par utvändigt. När Stephanie åker hem i hästbussen från Axevalla mot Malmö förstår hon fortfarande inte riktigt vad som hänt.

– Nej, jag är nog fortfarande lite i chock. Vad sade jag egentligen för något?

Andra STL-segern

Det här var hennes andra fullträff inom STL. Den första kom med Namur i ett klass I-försök i Kalmar i mars 2022.

– Det är samma känslor nu som då. För mig som liten B-tränare är det stort att bara vinna ett vanligt lopp och nu gör vi det på STL. Det känns jättestort.

Stephanie är glad för både hästen och ägarnas skull – men förstås också för sin egen del.

– Jag har lagt ner hela min själ i Dancing Days och det här visar väl ändå att man gjort något rätt. Det skulle vara kul att få in en vanlig häst någon gång också men det verkar inte hända. Jag har dock hela tiden känt att det finns mycket kapacitet i Dancing Days och det var kul att hon fick visa det den här gången.

/ Travronden

Publicerad måndag 29 januari 2024. kundtjanst@travsport.se