Foto: Malin Albinsson, TR Bild

Dubbelt upp för Daniel Wäjersten

Vid halvårsskiftet har Daniel Wäjersten vunnit 99 lopp som tränare och hans hästar har sprungit in mest av samtliga. På Färjestad vann Zaxton (bilden) och H.C.’s Crazy Horse varsin STL-final.


Först ut av Daniel Wäjerstens vinnare var fyraårige Zaxton (e. Trixton) som spårade runt om i klass I-finalen. Precis som vid andraplatsen i Östersund senast satt Erik Adielsson i sulkyn. Efter att ha öppnat första kilometern efter 1.11,4 vann Zaxton enkelt på 1.12,0a/2 140 meter.

– Han var jättefin. När han kom till ledningen löpte han på väldigt effektivt och faktum är att verkligen stegade ifrån de andra. Det var en jäkligt bra insats. Han gjorde det bra även i Östersund, men hamnade utvändigt då. Han har visat att formen är på gång. Det var kanske ett steg till idag jämfört med senast, säger Erik Adielsson.

Daniel Wäjersten själv satt upp bakom Kilgore i samma lopp och blev trea. Han gav fina pluspoäng till vinnande Zaxton.

– Han är fyra år och har höjt sig efter vintern. Han gjorde en bra insats och vann på ett bra sätt, säger Daniel Wäjersten.

STL-omgången avslutades med finalen i silverdivisionen och här hade Wäjersten tre hästar med. Han själv styrde Riet Hazelaar till sjättepriset, vann gjorde stallkamraten H.C.’s Crazy Horse (e. S.J.’s Caviar) tillsammans med Per Linderoth medan Night Art blev sjua.

Efter starka sista 500 meter ute i spåren passerades mållinjen på 1.11,2a/2 140 meter för vinnande H.C.’s Crazy Horse.

– Jag satt i rygg på honom en bit, det var hårt tempo och han gjorde det väldigt bra som lyckades vinna, säger Daniel Wäjersten.

Han ser tillbaka på en stark utvecklingskurva hos H.C.’s Crazy Horse.

– Det har varit en häst som inte gjort något väsen av sig från början, men blivit en väldigt bra häst inom STL och klättrat genom klasserna. Vi får se var han slår i taket, han är duktig, jämn och säker och har aldrig några problem.

Wäjersten hade åtta finalister inkvalade till tävlingarna på Färjestad. Två av dem vann och ytterligare två slutade på pallen. Totalt sprang hans hästar in över 700 000 kronor.

– Jag är självklart jättenöjd med dagen. Vi tog hem två segrar i STL-finalerna och Dutchess Sun gjorde en enorm prestation som tvåa hon också. Jag är väldigt nöjd med hästarna i dag.

Daniel Wäjersten har successivt förbättrat sina resultat och toppar tränarligan sett till inkörda pengar i Sverige vid halvårsskiftet. 2020 sprang hans hästar in drygt 6,8 miljoner kronor och i fjol, 2023, var siffran uppe i drygt 25,7 miljoner kronor. Efter halva 2024 står Wäjersten noterat för drygt 14,8 miljoner kronor inkört som tränare.

/ Travronden

Publicerad måndag 1 juli 2024. kundtjanst@travsport.se