Foto: Malin Albinsson, TR Bild

Så gick det på STL 29 juni

Så här gick det i lördagens final-omgång som avgjordes på Färjestadstravet.


Bronsdivisionen – final

Det blev en rejäl inledning av bronsdivisionen när Make It Schermer laddades max för att försvara ledningen. Hästen öppnade första 1 000 metrarna på 1.08,9 och Carl Johan Jepson låg raklång i sulkyn det första varvet.

– Han låg på väldigt mycket, men vi trodde på hästen i dag, säger Jepson efter loppet i Kanal 75.

Med varvet kvar lugnade dock ledarhästen ner sig, men attackerna kom tidigt bakifrån. Dea Sprint Bar tillsammans med Alessandro Gocciadoro gjorde ett jättelopp och kopplade greppet in på upploppet och var bara bäst trots ett lopp först utvändigt. Hästen rent ut sagt krossade konkurrenterna och gick undan till en överlägsen seger.

Imperator F.I spurtade bra till andraplatsen med Örjan Kihlström, men var aldrig med chans. Make It Schermer, som ledde loppet in på upploppet, tröttnade naturligt av den tuffa öppningen.

– I dag var hon helt otrolig. Jag ville inte köra lika fort som ledaren, det var svårt, jag ville vara först utvändigt, men inte hänga med i det tempot, säger Alessandro Gocciadoro.

Klass II – final

Ready West tog tidigt hand om ledningen men det var inte utan dramatik för hästen tog några galoppsteg kort efter start, men Mats E Djuse lyckades rädda upp situationen. Första 500 gick på 1.09,5 och första 1 000 på 1.12,9. Favoriten Heavenly Zet blev hängandes, men kom sedan ner i fjärde utvändigt och fick sedan dra tåget först i tredjespår medan Daniel Wäjersten låg utvändigt ledaren med Competivo.

Över upploppet kom Heavenly Zet närmare och avgjorde mycket enkelt. Ready West tröttnade, men höll strålande till andraplatsen. Anse Macquereau slutade trea med Carl Johan Jepson.

Heavenly Zet, som är toppstammad och ståtar med Delicious U.S som mor, testades barfota runt om för första gången i karriären. Det gav minst sagt en bra effekt.

– Hästen var så bra som jag hade hoppats på och gjorde ett rejält lopp, allting var positivt, säger Örjan Kihlström efter målgång.

Diamantstoet – final

Dino Cream tog tidigt hand om ledningen och Oskar Kylin Blom väntade in favoriten Esperia Font som enkelt fick överta ledningen efter 400 meter.

500 meter visade 1.09,2 och Alessandro Gocciadoro försökte att dämpa tempot. Upp utvändigt med varvet kvar kom Celiaz och Magnus A Djuse – men det blev en nitlott. Daniel Wäjersten ville försvara dödspositionen med Dutschess Sun och tempot skruvades upp igen.

In i slutsvängen pressade Dutschess Sun mot Esperia Font som var slagen tidigt och tappade många positioner.

Men bäst av alla var Celiaz som var totalt överlägsen tillslut. Trots ett lopp först i tredjespår kopplade Celiaz greppet lätt och Magnus A Djuse kunde finåka till segern. Därmed tog Celiaz tredje raka vinsten.

Klass I – final

Erik Adielsson missade segern i långa E3 för hingstar och valacker när Magic In galopperade. Men han tog snabb revansch när Zaxton (e. Trixton) ledde klass I-finalen från start till mål. Över upploppet fick stallkamraten Kilgore luckan och Zaxton såg i det skedet trött ut – men Erik Adielsson lyckades hålla igång Zaxton med bravur och gick undan till en överlägsen seger till slut.

Adielsson körde även senaste starten, men då fick duon bara nöja sig med andraplatsen. Kilgore höll till tredjepriset och Call Me Gleipner kom in som tvåa i mål efter en stark avslutning.

– Hästen gjorde ett riktigt bra lopp, det var ingen bluff. Jag hade en halv längd till både Daniel och Johan efter 20 meter och hade sug att köra i ledningen om jag når dit. Det var i alla fall lite spännande att testa även om jag inte vaknade i morse och kände att ”denna vinner finalen på 1.12 blankt”. Han är urtypen som är effektivast om man låter honom springa på, sade Erik Adielsson till Kanal 75.

Silverdivisionen –  final

1.07,8 öppnade Erik Adielsson och Triton första 500 metrarna på och duon fick dra på i ett stentufft tempo när Jörgen Westholm kom upp utvändigt om ledaren. Varvet gick på 1.10,8 och med varvet kvar till mål kom Örjan Kihlström med en offensiv attack med Don’t Say Gar som tog över dödspositionen.

Det var full körning hela loppet så det var naturligt att Triton tröttnade över upploppet – efter att Erik Adielsson försökte rycka genom sista svängen och skaffade sig flera längders marginal.

Men in mot mållinjen närmade sig hästarna bakifrån och snabbast tillslut gick Per Linderoths styrning H.C's Crazy Horse.

– Om det bara löser sig bara på långsidan så tänkte jag att de borde bli trötta där framme. Jag fick ett bra lopp och hästen var jättefin, hästen var otroligt fin i dag.

/ Travronden

Publicerad måndag 1 juli 2024. kundtjanst@travsport.se