Foto: Mikael Rosenquist, TR Bild

Per Lennartsson till 3 000 segrar

Per Lennartsson har vunnit 3 000 lopp som kusk. I Tingsryd jubilerade han tillsammans med Click Bait som ledde hela vägen i Milemästaren. – Det är en speciell känsla med just honom, säger Per Lennartsson.


Per Lennartsson vann sitt första travlopp som 17-åring, 1984, med pappa Rolf Lennartssons Codex Boy i Rättvik.

– Det var det första loppet jag körde. Spår ett, 2 640 meter och vi ledde hela vägen. Jag kan inte säga att jag minns varje meter, men jag minns verkligen loppet. Det gick väldigt bra för mig under de första åren och det lade grunden till att jag kunde etablera mig som jag har gjort, säger Per Lennartsson.

Redan året efter debutsegern vann Lennartsson sitt första lopp på rikstoton. I december 1999 blev han medlem i tusenklubben. År 2011 nådde Per Lennartsson 2 000 segrar, och nu har han tagit 3 000 vinster.

– Då jag har jobbat med egna hästar och inte varit en utpräglad catchdriver som kör 1 500 lopp om året känns det ruggigt bra jobbat. Om jag vinner 70 lopp om året behöver jag göra det 43 år i rad för att nå upp i 3 000. Jag har hållit på länge men det är fortfarande en magisk siffra. När jag hade det största stallet mellan ungefär 2005-2014 så låg jag på över 1 000 lopp om året och pinnade på med cirka 150 segrar per år. Jag har även kört åt alla stora tränare genom åren. Under något år i början av 2000-talet körde jag mycket åt Kari Lähdekorpi och vann galet mycket lopp med de hästarna.

Milemästaren i Tingsryd ledde Click Bait (e. Cantab Hall) hela vägen. Första quartern gick efter 1.07,3. Därefter fick ledaren dämpa farten och över upploppet var det ingen som kunde gå i riktig närkamp. Klockan stannade på 1.10,0a/1 609 meter.

– Man är alltid lite fundersam med det långa upploppet, men han tyckte verkligen om att springa på milebanan. Det kände jag. När det får göra samma sak gång på gång kan de bli lite less på det, men detta tyckte han var kul. Han var på hugget hela vägen och ut ur sista kurvan kändes han helt oslagbar.

För Per Lennartsson var det lite extra att ta jubileumssegern med just Click Bait. Han har kört Stefan Melanders häst i majoriteten av karriärens starter och de har vunnit många lopp tillsammans.

– Det är en speciell känsla med just honom. Du bara njuter när du kör honom, även om han inte vinner varje gång är det en dröm att köra en sådan fin häst. Han är otroligt lättsam att ha och göra med. Du kan bestämma hur du du vill köra och han gör alltid sitt bästa. När han är i toppform och möter hästar han rår på är det ett sådant driv i hästen. Han nuddar knappt marken. Ibland får topphästarna tuffa lopp och tar stryk, men han studsar alltid tillbaka. Matchas han snyggt så tjänar han 1,5 miljon per år.

Vilka är dina största kusksegrar i karriären?
– Det är jäkligt svårt att komma ihåg allt, men Svenskt Travderby 1998 med Jolly Rocket är det som betydde mest för min tränarkarriär. Vi vann även Sprintermästaren samma år. Sen har jag vunnit massor av grupp I-lopp som Breeders’ Crown och E3. Derbyt är ändå det som sticker ut för det är ett svårt lopp att vinna. Jolly Rocket galopperade som stor favorit i Kriteriet året innan och då betydde revanschen ännu mer.

För tillfället har Per Lennartsson 23 hästar i träning. Förra året körde han 568 lopp och i skrivande stund har han kört 228 lopp under 2024.

Hur trivs du med verksamheten i dag?
– För den livskvaliteten som jag är ute efter är det perfekt. Jag tycker verkligen om att jobba hästar med hästar och nu hinner jag med dem på ett annat sätt. Jag har tid att träna varje häst, tid att åka och köra lite och tid för familjen. Det gäller att ha full förståelse för att man inte vinner femton V75-lopp om året för den kvaliteten är svår att komma upp i med det antalet. Men vi jobbar för att få någon mer storseger till stallet.

/ Travronden

Publicerad torsdag 13 juni 2024. kundtjanst@travsport.se