Foto: Mikael Rosenquist, TR Bild

Roger Malmqvist i topp – siktar mot Stochampionatet

Han hade inte vunnit STL-lopp sedan i början av maj 2021. Därför var det extra skönt för Roger Malmqvist med en seger och en andraplats inom STL-omgången i Kalmar. – Jag hade stora förhoppningar på förhand men det ska stämma också, säger Jägersrotränaren, som närmast drömmer om en finalplats i Stochampionatet.


Den 1 maj 2021 vann Roger Malmqvist själv med Dragster i en deltävling av Paralympiatravet i Örebro. Sedan dess har det varit segertorka inom STL för den rutinerade Jägersrotränaren.

– Var det så länge sedan? Vi får hoppas att det inte dröjer lika länge till nästa gång, påpekar Roger Malmqvist, som även haft det jobbigt på det personliga planet.

Ett cancerbesked vände upp och ner på hela hans vardag. Det var tungan som drabbades med efterföljande strålbehandling.

– Jag var nyligen på tvåårskoll och läkarna var nöjda. Jag kommer dock aldrig att få tillbaka smaken till hundra procent och det samma gäller tuggandet. Samtidigt får jag vara tacksam över att jag lever, säger Roger Malmqvist.

Positiv vardag

Han beskriver sin travvardag just nu som positiv, även om stallet krympt undan för undan. Detta eftersom uppfödaren Lars Åberg (Prestera International AB, Lane-hästarna) valt att sälja av många av sina hästar.

– Jag hade väl 12-13 Lane-hästar som mest men nu är vi nere i fem. Det kändes dock roligt att båda i dag kunde leverera så starkt och sedan har vi även Pearl Lane som ska vara med i uttagningslopp till Stosprintern på måndag.

De båda som levererade? Jo, det började på bästa sätt i STL Diamantstoet. Efter avancemang till dödens kunde Björn Goop vinna säkert bakom Nikki Lane (e. Maharajah). Efter tre raka andraplatser kom nu första årssegern.

– Jag vet att Nikki Lane går hela vägen in i mål, men senast såg hon inte vinnaren med sitt helstängda huvudlag. I dag bytte vi till halvstängt och då fungerade det bättre, säger Roger Malmqvist.

Framöver siktar Roger på ännu större uppgifter. Nästa start för Nikki Lane blir nämligen i uttagningslopp till Stochampionatet.

– Det är vad vi siktar på i alla fall. I min värld har jag en häst som är tillräckligt bra för att kunna knipa en finalplats om det stämmer lite. Det finns lite mer att göra på henne utrustningsmässigt, både urryckare och jänkarvagn. Jag kan lova att Nikki Lane kommer att svara väldigt bra på urryckaren.

Bra andraplats

Roger Malmqvist fick även med sig en andraplats från Kalmar. Poker Lane (e. S.J.'s Caviar) spurtade till andraplatsen i Klass II-försöket. Det var bara hemmahästen Maroon Day som blev för svår.

– Den hästen hade varit förkyld och jag tänkte att den inte var i toppform. Därför trodde jag på lite chans på förhand men Maroon Day var nästan omänskligt bra. Därför kändes andraplatsen nästan som en seger.

Det fanns också fler positiva delar att ta med sig.

– Samtidigt som han förmodligen är klar för finalen på Solvalla i augusti är hästen dessutom kvar i Klass II. Så det känns bra.

Många kända

Bra kändes det också för Malmqvist att promenera runt på publikplats efter STL-segern i Kalmar.

– Jag jobbade åt Magnus Sandgren i Kalmar så tidigt som 1982. Då lärde man känna mycket folk och det var många som kom fram i dag och ville prata. Det var ett härligt tryck där på publikplats.

Något firande hanns dock inte med under lördagskvällen.

– Nej, nu väntar fyra timmars bilresa hem och i morgon är det som sagt Halmstad som gäller. Vi får fira på tisdag kväll i stället.

/ Travronden

Publicerad måndag 24 juni 2024. kundtjanst@travsport.se