Foto: Lena Emmoth, TR Bild

Så gick det på STL 15 juni

Så här gick det i lördagens omgång som avgjordes under Midnattstravet i Boden.


Silverdivisionen

Det blev en rivig start på STL-omgången och Sandra Eriksson lade lasset från start tillsammans med King Of Djazz. Väl i ledningen blev hästen het och ville springa fortare än vad kusken själv ville. Men klockan visade ändå ett rätt mediokert första varv. Trots det var det köhästarna som skulle bli starkast.

När favoriten Heartbeat Thunder fick en tuff resa utvändigt om ledaren King Of Djazz var det i stället Jörgen Westholm som stal showen. Tillsammans med Working Class Hero (e. Village Mystic) kunde duon gå med i ryggar in tills upploppet nalkades. Sedan sattes slutstöten in och då tackade Working Class Hero för sig och stack undan till en överlägsen seger.

– Han bara lekte över upploppet, det är en dröm att få sitta upp bakom hästar som är såhär pigga och glada. Det är en grovjobbare som har utvecklats av loppen i Frankrike. Vi hade siktat mot Harpers men det blev ju bara tokigt. Men han kom ur loppen på ett bra sätt och när jag stötte med honom 850 meter kvar så bet det bra. Det kändes långt fram men han var långt före i mål också, säger Jörgen Westholm i vinnarcirkeln.

Tvåa i loppet slutade Night Art tillsammans med Mats E Djuse. Trea blev H.C's Crazy Horse och Erik Adielsson. Segerpriset i loppet var 125 000 kronor.

Diamantstoet

Jorma Kontio infriade det gigantiska favoritskapet i loppet med fuxen Relevant Stride (e. Maharajah). Hästen, som var ute i ett stenhårt lopp senast på Solvalla, startade med 20 meters tillägg. Der berörde inte Jorma Kontio nämnvärt utan finländaren var offensiv och körde resolut till ledningen vilket gjorde att M.T. Special Girl inte kunde svara. Väl i ledningen var det aldrig något snack om saken. Relevant Stride gick undan till en överlägsen seger.

Enda orosmolnet var med varvet kvar då Magnus A Djuse försökte kuppa sig till täten med Soccerbox. Men Relevant Stride kunde enkelt försvara ledningen. Jorma Kontio var mycket nöjd efter segern.

– Jättefin häst och lite extra som häst. Jag tyckte att det var bra när vi kom till ledningen och det var lättare motstånd. Det var en jättebra insats. Magnus kom snabbt men min häst var bra och hann växla tempo.

Tvåa i loppet slutade M.T. Special Girl som hakade på bra från rygg på ledaren. Trea blev Point Of View.

Klass II

I lägsta klassen av STL var det Goodwin Zet som tidigt tog hand om ledningen tillsammans med finländske stjärnkusken Santtu Raiitala Första varvet gick på 1.13,4 och hästen tävlade första gången barfota runt om. Det gav en härlig effekt och hästen gick undan över upploppet till en säker seger.

Santu Raitala visade härlig segerglädje och bjöd på segergest.

– Vi hade inga problem att hålla ledningen, hästen har varit stark i loppen så jag har bara startat lugnt med honom. Men i dag körde jag rejält. Han har varit stark och när jag var tvungen att ladda så kände jag att jag behövde köra fort hela vägen. Det kändes bra och Goodwin svarade bra, säger Raitala.

En av de betrodda, Zigzag Zagazoo, galopperade bort sina möjligheter direkt i starten för Daniel Wäjersten. Det var även markförlust för andrahandsfavoriten Kurtz. I stället var det skrällen Sensitive Tile som bjöd på en härlig spurt från rygg på ledaren och slutade tvåa i loppet. S.G.Dangerous slutade trea.

Kallblodsdivisionen

Det såg ut att vara ett vidöppet kallblodslopp på förhand med 15 hästar. Och det blev ett stökigt lopp med körningar från många kuskar. Tangen Svenn med Mika Fors i sulkyn var rejält offensiv och pressade sig till ledningen och tog över från Järvsömalla. Hästen höll tempot upp till upploppet nalkades. Då visade Mats E Djuse att han hade den klart bästa hästen i fältet. Pyrotek, tränad av Jan Olov Persson, fick trava drygt 1 500 meter i tredjespår – och det såg länge mörkt ut för förhandsfavoriten.

Trots ett stentufft lopp i vida spår var det Mats E Djuse som var först över mål och Pyrotek svarade för en femstjärnig insats. Bakom spurtade Modiq Ripa väldigt bra som tvåa efter ett perfekt lopp men kunde inte ta sig förbi.

– Han är riktigt stark alltså, planen var väl inte att bli kvar där ute i spåren så länge men han är stark och rejäl. Det kändes inte bra så klart men det kändes ändå inte helt kört. Han har en grym styrka och inställning. Det blev hårt i mål och han rumplade till, men han räddade upp det, säger Mats E Djuse efter segern.

Trea i loppet blev Ove A Lindqvist med Teknolina.

Bronsdivisionen

Rejäl körning var det mellan Behind Lord och Imperator F.I. Skrällhästen Behind Lord blev het från start och Erik Adielsson provade i ledningen första 500 metrarna, men Örjan Kihlström var rejält offensiv och tog över ledningen bakom förhandsfavoriten. Detta efter att hästen kunde öppna så pass bra från start att Örjan Kihlström kunde hitta ut i andraspår och var sedan före Jörgen Westholm och Icon Mearas in i första sväng. Sedan var det spel mot ett mål – trots den tuffa inledningen.

Imperator F.I. gick undan till en helt överlägsen seger och vann med stor marginal. Ingen annan i fältet var i närheten att kunna utmana om segern. Behind Lord spurtade bra från rygg ledaren men var aldrig i närheten av segern.

– Hästen är jättefin och han känns bara finare och finare i loppen. Han öppnade väldigt bra bakom bilen och vi slapp att sitta fast. Sedan var han bara bäst helt enkelt. Vi kom till ledningen och hästen hade haft bra chans från dödens också, säger Örjan Kihlström.

Trea kom Last Dying Breath med Hanna Olofsson. Beacon Kronos med Mats E Djuse spurtade bra i vida spår efter att sent fått fritt över upploppet. Värd att passa framöver.

Klass I

Galant Ima fick en rejäl fart från start och flög till ledningen. Sedan blev det hård körning mellan Alessandro Gocciadoro bakom Galant Ima och Magnus A Djuse bakom Sultan Sea. Sedan kom Nikylon och tog över ledningen med Jörgen Westholm och tempot var rejält uppskruvat över den långa distansen.

Snacka om att Kingen Mearas och Daniel Wäjersten njöt i tredje utvändigt i det uppskruvade tempot. Kingen Mearas först i tredjespår och fick tugga i spåren sista varvet. Der berörde hästen knappast och Daniel Wäjersten bara finåkte till segern.

– Nu spänner vi bågen och testar Sprintermästaren. Hästen gjorde verkligen en bra insats och kom bra ur det förra loppet och duger bra i klassen. Han gjorde ett jättejobb senast också och blir bara bättre och bättre, säger Wäjersten i vinnarcirkeln.

Det blev nytt banrekord på 1.13,8 över distansen 2 640 meter auto. Sultan Sea spurtade bra efter den hårda öppningen och slutade tvåa. Beast slutade trea i loppet.

Gulddivisionen

När bilen släppte fältet var det Castor The Star och Mats E Djuse som var snabbast och tag hand om ledningen enkelt före Magnus A Djuse och Phoenix Photo. Jörgen Westholm hade tidigt uttalat att Mats E Djuse skulle köra i ledningen om han kom dit – och det gjorde han också. Hela vägen fram till att Örjan Kihlström satte in attacken efter 800 meter och Francesco Zet tog över ledningen och blev riktigt het. Första varvet gick på 1.09,6 och Örjan Kihlström låg raklång i sulkyn.

Great Skills, en av de värsta motståndarna på förhand, fick en perfekt resa i andraspår och satte in sin attack med 600 meter kvar. Men då bevakade bara Francesco Zet loppet och Örjan Kihlström lättade lite på tömmarna och gick undan till en trygg men säker seger.

– Han tog i rejält mycket och var taggad utvändigt om ledaren, sedan lugnade han ner sig. Det var skönt med segern igen nu när han fick den bröten på Solvalla. Han kändes mer laddad och var vassare i dag tror jag, men det är omöjligt att jämföra lopp. Det var ingen Horsy Dream med, men han var kanske lite vassare i dag, säger Kihlström.

Francesco Zet vann på nytt löpningsrekord över distansen 2 140 meter auto och nya rekordtiden skrivs numer till 1.10,7. Tvåa i loppet blev Mats E Djuse och Castor The Star.

/ Travronden

Publicerad måndag 17 juni 2024. kundtjanst@travsport.se