Foto: Malin Albinsson, TR Bild

Önas Prince gick på knock i Paralympiatravet

Han lämnade sina konkurrenter på 1.10,1a/2 140 meter – och på stallbacken väntade Anders Malmrot med en rosa biljett. – Det är väldigt stort och vi kommer inte med vilken häst som helst, säger tränaren.


När Castor The Star galopperade kort efter start tog Beartime hand om ledningen. Önas Prince (e. Chocolatier) var omgående framme som etta i andraspår, och Carl Johan Jepson valde att överlåta täten. Varvet gick efter 1.10,7 och på det sista varvet ökade Per Norström farten.

Via 1.08,0 sista 500 meterna lämnade Önas Prince sina motståndare. Sista 300 meterna gick efter 1.06,3 och Per Nordström bjöd på segergest när de skar mållinjen som segrare i Paralympiatravet. Närmast bakom följde före Kentucky River och Beartime.

– Senast slog han i jänkarvagnen från start och det hade vi eliminerat i dag med en lite bredare vagn, och jag hade sidostänger så jag kunde hålla honom rak. Även om han blev lite pigg efter en bit hade jag honom fint i handen. Jag ville ha en lite vassare häst och därför satte jag på ett open eye-huvudlag. Jag förstod att Carl Johan Jepson skulle släppa till oss, så jag behövde ändå inte tokköra för att få ledningen. När han kände att jag började ge honom anfallsorder ville han springa ur selen. Det small bara till och vi gick ifrån de övriga, säger Per Nordström som bjöd på segergest över mål.

– Vi vann med god marginal och kunde kosta bjuda på lite show för publiken. Det var en härlig känsla och armen sprattlade nästan upp av sig själv.

Det gick mycket fort genom sista sväng, hur upplevde du stilen då?
– Det var att jag släppte på och då ville han växla tempo på två steg. Han hörde även att de andra började smacka på sina hästar. Vi hade honom så nära toppformen som jag hade sagt under hela veckan.

Var detta hans livs lopp?
– Han har gjort många fantastiska lopp, och jag måste nästan säga att det var när han vann Sprintermästaren. Då vann han försöket på ett fint sätt, och insatsen från dödens i finalen var väldigt bra.

Fick elitloppsbiljetten

Direkt efter den stora segern åkte Per Nordström ut och vann dagens sista lopp med treårige Bootsman (e. Campo Bahia). När han återvände till stallbacken väntade elitloppsgeneralen Anders Malmrot med en rosa biljett. För honom var det självklart att bjuda in Önas Prince efter lördagens prestation.

– Det var en häftig upplevelse när han lämnade de andra på upploppet. Han är verkligen starkare i år än vad han varit tidigare, det är inget snack om att han ska bli den nionde hästen i Elitloppet. Han kommer in i loppet med en riktig wow-insats. Det känns jätteroligt, säger Anders Malmrot.

Både inför 2022 och 2023 års upplaga var Per Nordström mycket tydlig med sin satsning mot Elitloppet. Förra året slutade Önas Prince fyra i finalen, och bara dagar efter loppet deklarerade tränaren att de siktade på ett tredje försök i år. Klockan 19.28 på lördagskvällen räckte Anders Malmrot över den rosa biljetten.

– Han har varit med två gånger tidigare och nu är det tredje gången gillt. Jag har sagt att jag ska köra en 1.08-tid med hästen i år och nu när vi har eliminerat den lilla skadan i knäet har jag vågat träna precis som jag vill, och det känns att han är i superfin författning.

Önas Prince fjolårssäsong tog slut tidigare än planerat. Efter Hugo Åbergs Memorial i juli gjordes ett ingrepp i ena knäet då det var tydligt att något störde hästen. Vid operationen upptäcktes en lös benbit som plockades bort. Nu är sjuåringen tillbaka i fullt slag.

Ligger ni bättre till inför Elitloppet i år, kontra i fjol?
– Ja, det tycker jag. Då var det ändå lite frågetecken. Det var något som störde honom lite i Copenhagen Cup och efteråt hade jag lite bryderier. Efter att han inte travade i Elitloppet letade vi med ljus och lykta efter felet, men kunde inte hitta det på en gång.

Hur preppar du honom de närmaste veckorna?
– Vi har tränat mycket och ska konservera formen. Det går inte att förbättra honom så mycket mer, tanken var att han skulle få en rejäl urblåsare i dag, och nu är det perfekt med tre veckor till Elitloppet.

De flesta i travsverige är överens om att årets elitlopp blir något alldeles extra med de två superstjärnorna Francesco Zet och Idao de Tillard i spetsen, och med lördagens insats på näthinnan kan en av de tidiga utmanarna mycket väl heta Önas Prince.

– Publiken kommer att få se tidernas elitlopp, och vi är en av dem som ska vara med och delta. Det är väldigt stort och vi kommer inte med vilken häst som helst.

/ Travronden

Publicerad måndag 6 maj 2024. kundtjanst@travsport.se