Foto: Lars Jakobsson, TR Bild

Maria Törnqvist om segern med Bicc’s Tobee

Framgångarna för Maria Törnqvist under 2024 fortsätter. Ett av de allra största utropstecknen i stallet stavas Bicc’s Tobee – i STL-finalerna på Solvalla ordnade fyraåringen tredje raka segern.


I utgången av sista sväng uppenbarade sig luckan för Mats E Djuse och Maria Törnqvists Bicc’s Tobee (e. Tobin Kronos). Valacken fick upp farten och det ordentligt. Den sista biten störtdök han ikapp och förbi ledande The Flying Eagle till seger på 1.12,8a/2140 meter i finalen av klass II.

– Insatsen var femstjärnig. Det var långt fram i sista sväng och jag tyckte inte att det skulle gå att ta någonting på täthästarna. Han vet om var mållinjen finns och han är en jäkligt häftig häst. Jag fick inte upp vittringen förrän 100 meter från mål och tänkte länge att han kanske skulle kunna bli tvåa eller trea i mål. Han måste ha gått väldigt fort sista biten. Det är läckert, säger Maria Törnqvist.

Hur ser du på utvecklingen på honom?
– Jag har aldrig haft en häst som gjort på det här viset. Någon gång under tiden hos Åke Svanstedt har jag haft någon passhäst i låg klass som gjort det. Men utvecklingen han har haft på det senaste året har jag aldrig varit med om.

Vad är det som gör honom så bra?
– Löphuvudet, han springer och lattjar hela tiden och även i värmningen. Han tar ingenting på allvar någon gång. Inte förrän han kommer ut i lopp.

Lördagens seger var värd 220 000 kronor. Bicc’s Tobee har vunnit sex av nio starter i karriären och sprungit in över en halv miljon kronor. Längre fram finns möjligheten att starta i Breeders’ Crown.

– Vi ska smälta den här segern först och sedan får vi se, oavsett är det läckert att vi har så pass mycket växlar kvar som vi har på honom. Vi har både barfota och rycktussar kvar, det känns häftigt inför framtiden. Tyvärr är han bara anmäld till Breeders’ och ska han matchas i årgångsloppen är det ju där. Nu är han uppe i en väldigt tuff klass i STL så vi får försöka matcha honom någorlunda snyggt i fyraåringslopp fram över om det är möjligt.

Maria Törnqvist har haft en fantastisk start på 2024. Efter lördagen har hennes hästar vunnit 16 av 46 lopp.

Eftersom det gått så bra en längre tid kanske man ska kalla det nivåhöjning och inte enbart bra stallform?
– Jag hoppas ju på det. Så här bra och så många starthästar som jag har nu har jag aldrig haft tidigare. Oavsett nivåhöjning eller inte tycker jag om sättet vi arbetar på och vi har hittat ett jättebra koncept som satt sig. Det har tagit ett par år att nå hit men det känns riktigt bra för dagen.

Har du något mål med 2024?
– Ja, det har vi. Vi satte ett mål tillsammans i hela teamet där i december. Men jag brukar säga att vi behåller målen för oss själva. Det är för vår egen skull vi har dem.

/ Travronden

Publicerad måndag 25 mars 2024. kundtjanst@travsport.se