Foto: Lars Jakobsson, TR Bild

Så gick det på STL 23 mars

Så här gick det i lördagens final-omgång som avgjordes på Solvalla.


Stoeliten

I den inledande avdelningen kom det att bli ordentlig fartfest då Mats E Djuse laddade ordentligt med Timo Nurmos Aurelia Express. Man nådde ledningen och kom till första varvet efter 1.09,4.

I det läget satt Björn Goop och bara myste en bit bak i kön och när väl anfallsordern sattes in växlade hans Betting Pacer ner sina konkurrenter på säkert sätt. Det sjuåriga stoet efter Maharajah var redan inför lördagens start den snabbaste hästen i Sverige så här långt 2024 då hon vann på 1.11,5 vid seger i februari, men den tiden putsade hon rejält på under lördagen. Vinnartiden skrevs till 1.09,8a/1 640 meter och det var stoets tredje raka triumf.

Tvåa slutade Daniel Redéns Felicia Zet och trea blev Alessandro Gocciadoros Dea Sprint Bar.

– Jag profiterade på att de andra körde fort. Hon trivs med höga tempon, med jämnt drag hela vägen. Hon kändes fin, hon är i bra form både psykiskt och fysiskt just nu, säger Björn Goop i vinnarcirkeln.

Klass II – final

I den andra avdelningen var det på förhand snack om att Mats E Djuse skulle sitta i ledningen med favoriten Bicc’s Tobee med brodern Magnus A Djuse utvändigt med The Flying Eagle, men det kom att bli tvärtom innan det hela var klart.

The Flying Eagle såg sedan väldigt fin ut i ledningen, samtidigt som Bicc’s Tobee fick rygg på Baron Tilly en bit in i loppet.

In mot upploppet såg Magnus A Djuse ut att ha greppet om loppet med sin travare, men Bicc’s Tobee visade att stallformen hos Maria Törnqvist inte är någon tillfällighet och spurtade till seger då Mats E Djuse vred ut honom i banan med 200 meter från mål. Vinnartiden skrevs till 1.12,8a/2 140 meter och det var hästens sjätte seger på de sju senaste starterna.

– Det var en trevlig och fin häst att köra. Plan A var att ta hand om ledningen, men han krängde ner bakom bilen och var inte helt körbar i det läget, så jag fick koncentrera mig på att köra felfritt. Sedan löste det sig fint och 150 meter från mål kändes det bra, säger Mats E Djuse i vinnarcirkeln.

Tvåa i loppet slutade The Flying Eagle, trea blev Lars I Nilssons Vancouver High.

Gulddivisionen – final

Efter att ha lyckats svara ut startkatapulten Click Bait den första biten valde Björn Goop att köra i spets med Svante Ericssons Phoenix Photo. En bit in i loppet kom storfavoriten High On Pepper som jagade sin nionde raka seger upp på utsidan, men redan 400 kvar var denne slagen. Istället stack Björn Goop undan med tioårige Phoenix Photo som till slut vann med god marginal ner till konkurrenterna.

Vinnartiden skrevs till 1.11,1a/2 140 meter för Phoenix Photo som tog karriärens 19:e seger. Vinsten under lördagen är den högst doterade triumfen för sonen till Super Photo Kosmos.

– Det kändes bra hela tiden. Det kändes i sista sväng att jag hade väldigt mycket krafter kvar och att han ville gå undan och då fick han gå på och det gjorde han på bra sätt, säger Björn Goop.

Diamantstoet – final

Spets och slut, det var segermelodin för Dante Kolgjini och Xia Lloyd i finalen av diamanstoet. Tredje raka segern var ett faktum för Adrian Kolgjinis häst som imponerat så smått den senaste tiden. Fyraåringen efter Raja Mirchi hade en segerlös period på tio månader under 2023, men stallet lyfter utvecklingen på hästen.

– Det har gått väldigt fort på kort tid. Om du bara har inställning till ditt jobb kommer du en jäkla lång bit på vägen och det visar Xia Lloyd. Så bra som hon var i dag kommer hon kunna siktas mot lite större lopp senare under säsongen. Hon vann väldigt enkelt, säger Dante Kolgjini i vinnarcirkeln.

Vinnartiden skrevs till 1.13,4a/2 140 meter.

Tvåa i loppet slutade Jörgen Westholms Lady Silver efter vass långspurt serverad William Ekberg, trea blev I Love Faux Depart för duo Joakim Elfving/Björn Goop efter resa i rygg på Xia Lloyd.

Silverdivisionen – final

Tillsammans med High On Pepper har Danao degli Dei tjusat travpubliken under vintern och han spelades också till stor favorit i silverdivisionens final. Adrian Kolgjinis travare kördes av tidigare tränaren Alessandro Gocciadoro och efter att man nått ledningen var det många som trodde att loppet var över.

Erik Adielsson ville däremot annat med Anders Svanstedts Combat Fighter och när Alessandro Gocciadoro drog undan in mot upploppet med Danao degli Dei kom också luckan som på beställning. Combat Fighter närmade sig steg för steg och över mållinjen var det omöjligt för ett mänskligt öga att skilja hästarna åt. Det var så hårt i mål att inte ens målkameran kunde särskilja hästarna åt och död löpning var ett faktum.

Combat Fighter och Danao degli Dei kom i mål på 1.11,8a/2 140 meter.

– Det var stenhårt och jag kunde verkligen inte avgöra hur det gått. Det är en jäkla trevlig häst alltså, Anders har gjort ett fantastiskt jobb med honom. Han presenterade hästen i fantastiskt skick, säger Erik Adielsson i vinnarcirkeln.

– Hästen var bra, men kanske att kort distans är att föredra för honom. Han låg på en del första varvet för mig och blev nog lite trött sista 50-70 meterna. Men hästen var toppbra, säger Alessandro Gocciadoro i vinnarcirkeln.

Trea i loppet slutade Per Lennartssons Corazon de B.

Klass I – final

Angelica Jonsson och Björn Jansson har en riktigt fin häst i Pwojtech Vrijthout. Tillsammans med Carl Johan Jepson blev det seger för femåringen efter Nuncio, det efter att man tagit hand om ledningen. Väl i den positionen drog man på i relativt bra tempo och det gav aldrig favoriten Mellby Jail någon riktig chans.

Timo Nurmos Mellby Jail närmade sig den sista biten efter att ha travat som första häst i andraspår en bit bakom Pwojtech Vrijthout, men man kom aldrig i riktig närkamp. Vinnartiden skrevs till 1.12,4a/2 140 meter och marginalen blev hals.

Trea i loppet slutade Global Dependable.

– Han kändes stark och rejäl i sista sväng och jag tyckte Magnus häst såg halvseg ut. Sedan närmade sig Magnus häst ordentligt sista biten, men jag hade tussarna kvar som jag drog 100 kvar, vilket var tur för annars hade vi nog åkt dit. Han svarade bra på tussarna och det var det som avgjorde, säger Carl Johan Jepson i vinnarcirkeln.

Bronsdivisionen – final

Rick Ebbinge och Moses Boko höll upp ledningen från sitt innerspår och fick favoriten Esposito utvändigt om sig. 1.09,5 nådde man första 500 meterna på och i samma veva landade också Winterburn utvändigt om ledaren för Örjan Kihlström. Tempot hölls väl uppe, 1.11,8 första varvet, men det kom trots detta ändå att handla om tätduon när upploppet väl nalkades.

Moses Boko stretade på starkt, men i de sista stegen kopplade Mattias Djuses Winterburn greppet och tog karriärens tolfte seger. Totalt 17 starter har hästen gjort och han närmar sig en miljon kronor insprunget. Det var första årssegern för hästen och även körande Örjan Kihlströms första STL-seger 2024. Tiden skrevs till 1.11,4a/2 140 meter.

Trea i loppet slutade Real Scotch som fastlåst efter invändig resa.

– Jag hade feeling för att han skulle göra ett bra lopp, men att han däremot skulle vinna med tanke på den resa han fick mot de hästarna han mötte, det var väl lite bättre än man kunde tro. Prestationen var strong, säger Örjan Kihlström i vinnarcirkeln.

/ Travronden

Publicerad måndag 25 mars 2024. kundtjanst@travsport.se