Foto: Hesteguiden

Trippel för Frode Hamre: "Var I fjällen och åkte skidor"

Det blev Norge till 100 procent under STL-omgången på Bjerke och bäst av alla var Frode Hamre med en trippelseger. Han lämnade banan med ett leende men var inte lika nöjd när tävlingarna drog igång. – I början av dagen trodde jag att vi var i fjällen och åkte skidor!


Bilderna som kablades ut från Bjerke fick inte direkt tittarna att börja tänka på elitloppshelgen. Det var minst sagt vintriga förhållanden.

– Det snöade och blåste väldiga, helt sjukt väder. Tur att det blev bättre efter ett tag, säger Frode Hamre, som inledde sin segersvit i STL Bronsdivisionen.

14:e raka segern

Han satte sig upp bakom sexårige valacken Cool Trix (e. Trixton) som kom till start med 13 raka vinster! Ett bakspår på förhand och ganska vasst motstånd gjorde dock uppgiften lite klurig. Nu blev det ändå säker seger efter vass långspurt från fjärde par utvändigt.

– Han mötte bra konkurrenter och tvingades nästan gå ute i tredjespår hela sista varvet. Det var verkligen starkt att då kunna vinna på 1.12,0 i dessa väderförhållanden, säger Frode Hamre.

Den 14:e raka segern innebär nu också att Cool Trix är klar för bronsfinalen under elitloppshelgen.

– Det är en bra häst som imponerar och det känns roligt att han nu är klar för Solvallas stora helg. Jag vill inte starta hästen för tätt så vi får se lite hur jag väljer att matcha honom fram till dess.

Skruvad hov

Redan i Klass I-försöket var det Frode-dags igen. Den här gången satte han sig upp bakom femårige Wall Of Moni (e. Walner), som har självaste Moni Maker som mormor. Frode valde att lämna ett ganska bra slagläge i tredje par utvändigt mot dödens och kunde sedan plocka ner ledande The Way I Talk Ås sista biten.

– Jag tyckte att ledaren var svårast att slå på förhand och gjorde bedömningen att det skulle bli svårt att vinna över den om jag satt kvar i tredje ytter. Däremot fanns chansen att slå den på styrka om vi gick fram utvändigt, berättar Frode Hamre.

Den sistnämnde poängterar att Wall Of Moni är väldigt bra för sin klass och att det var en speciell omständighet som gjorde att man kunde köpa honom från USA.

– Han är ihopskruvad i ena hoven. Annars hade vi aldrig kunnat köpa en häst med den här stammen. Han kan kännas lite halt när man kommer ut men det blir snabbt bättre. Överhuvudtaget är det en finkörd och allround häst med hög kapacitet.

Stal showen

Hög kapacitet har onekligen också Stoletheshow (e. Dream Vacation), även om han nu som nioåring kanske inte kan mäta sig mot världseliten. Hans nuvarande kapacitet räckte dock gott och väl för att spåra Gunnar Eggens Minneslopp, tillika försök till gulddivisionen, från start till mål. Mycket var vunnit när Frode Hamre med knapp marginal kunde svara ut attackerande Unico Broline och Mats E Djuse den första biten. Sedan hjälpte det förstås till att Frode fiick köra långsamma 1.16,1 första varvet.

– Det är fri fart som gäller men ingen ville gå fram utvändigt. Så jag tycker inte att Stoletheshow ska behöva skämmas för den här segern.

Frode hade respekt för vinnarhålets Beartime samtidigt som Daniel Wäjersten attackerade kraftfullt med Mellby Jinx från andra par utvändigt.

– Jag hade lite att tänka på där, men jag var framför allt livrädd för Beartimes speed och ville inte ge den hästen för tidig lucka. Därför släppte jag fram Wäjerstens häst och Stoletheshow är sedan väldigt duktig på att accelerera snabbt.

För Frode Hamre var det speciellt att få vinna första upplagan av Gunnar Eggens Minneslopp.

– Gunnar var och är en förebild för mig och många andra. Helt enkelt en fantastisk människa och travtränare. Så det här känns som en av mina största segrar.

Elitloppet?

Hur ser då framtiden ut för Stoletheshow? Förra året startade hästen bland annat i Elitloppet och tog sig där till finalen (oplacerad).

– Det var en riktig höjdpunkt att han fick vara med där, men i år känns det som att Elitloppet kommer att bli väldigt tufft. Vi får tänka på hästens ålder och i stället försöka matcha honom lite lugnare, typ i gulddivisionen och så.

Segern i dag gav dock en plats i guldfinalen i Gävle, helgen före Elitloppet. Och en vinst där ger som bekant en elitloppsplats...

/ Travronden

Publicerad onsdag 20 mars 2024. kundtjanst@travsport.se